Tegenwoordig willen we een “bewuste etens stijl” hebben. Zo willen we graag weten wat er allemaal in ons vlees zit, waar het vandaan komt en of de dieren goed behandeld zijn. Dit kan je niet vinden in de supermarkt of bij de meeste slagers maar wel op het internet zoals bij Vlees van ons.
Een bekende is koopeenkoe.nl, hier hebben wij wel eens van besteld maar het viel ons toch tegen. De chipolataworstjes waren op zich prima maar de hamburgers roken alleen al zo erg dat wij deze bijna weg wilden gooien (chemische lucht). We hadden er meer van verwacht. Voor dat geld hebben wij dit keer pakket bij Vleesvanons.nl gekocht, het leek duurder maar na een berekening was het net zo goedkoop als de AH, namelijk € 12.80 per kilo. Naast deze meevaller kwam het vlees ook nog boven onze verwachting uit. Als wij de prijs, kwaliteit en het aantal kilo gaan vergelijken dan is dit het perfecte plaatje.
Vlees van ons
Robert eigenaar van Vlees van ons liep 5 jaar geleden, samen met zijn dochter op een boerderij en kwam aan de praat met een boer over vleeskoeien. Hier had hij wel interesse in en zocht dit helemaal uit en maakte een afspraak met deze boer. Na de afspraak heeft hij een koe gekocht en toen moest hij het dier alleen nog slachten. Hiervoor is hij naar een slagerij in Hardenberg gegaan en daar kreeg hij de uitleg dat er 280 kilo aan vlees over zou blijven van het totale gewicht van deze koe (340 kilo). Met deze berekening is uiteindelijk Vlees van ons ontstaan. Dit sprak ons dan ook direct aan, vooral omdat je dit niet bij andere partijen ziet. Huh wat? Ja, dit leggen wij hieronder verder uit.
Gewicht van de koe
Het gewicht van de koe bepaald de prijs bij Vlees van ons, dit is dus niet zoals wij gewend zijn zoals bij de slager of supermarkt. Waarom is dit? Was mijn eerste vraag en die konden Robert en Wouter direct beantwoorden voor mij. Bij een koe weet je niet van te voren hoeveel deze gaat wegen en daarom betaal je een x bedrag per kilo. Dit om vlees verspilling tegen te gaan want wat doe je als je wel een bepaald gewicht maar levert en je houd dan vlees over? Weggooien of tot gehakt maken en in een ander pakket doen? Juist, dit is waarom hun alles verkopen op basis van het totale gewicht van de koe. Hoe dit allemaal verder werkt leggen wij hieronder uit.
Hoe werkt het?
1. Kies je pakket
Kies het gewenste pakket uit en de keuze is een 5 of 10 procent pakket. Er dient een voorschot betaald te worden en het restantbedrag komt later voordat je het ophaal.
2. De koe wordt geslacht
Wanneer de koe volledig is verkocht gaat het naar de slachterij waar het geslacht word.
3. Verpakken
Als het vlees gesneden en gerijpt is kan het verpacht worden in de kant en klare portiers. Dit word niet ingevroren zodat je het vers mee krijgt waarna je het zelf in de vriezer kan doen.
Hieronder is een uitgebreide versie hoe alles in zijn werk gaat:
Oude traditie
Vroeger kochten veel gezinnen/familie gezamenlijk een koe en verdeelden dit over iedereen die mee heeft betaald. Zo wisten ze waar de koe vandaan kwam en hierdoor werd ook alles van de koe verkocht en gebruikt. Tegenwoordig doen wij nu hetzelfde alleen onder de hype naam “Crowdbuying”. Door de vele schandalen en bewust vlees eten willen we eigenlijk terug naar onze oude traditie, alleen koop je nu niet samen met je familie of buren het vlees maar met onbekenden. Op deze manier is er dus geen verspilling van vlees, je eet schoon rundvlees en de koeien gaan in dezelfde streek naar de slager waardoor de ritten kort zijn.
Naast “Vlees van ons” zijn er nog veel meer bedrijven die deze manier van rund, varken of kip verkopen. Wij kiezen voor Vleesvanons.nl omdat hun op ons pad kwamen en wij dit beter vonden dan bijvoorbeeld koopeenkoe.nl. Uiteraard zijn er meer partijen die net zo eerlijk en heerlijk vlees hebben zoals www.eerlijkvlees.nl of www.dykhoeve.nl.
PRAAT MEE OVER DIT BERICHT