Als je wel eens een steak in een Argentijns restaurant hebt gegeten is de kant groot dat je er een bakje groene saus bij kreeg. Een ware smaakexplosie die geweldig goed bij elk stuk vlees past. En al helemaal bij gegrild vlees. Wist je dat deze kruidige saus ook nog eens gemakkelijk zelf te maken is? Kan je niet wachten, scroll dan gelijk naar het recept.
Wat is Chimichurri
Deze Zuid-Amerikaanse saus is eigenlijk een salsa. De authentieke Argentijn snijdt de ingrediënten met het mes. Toch zie je het vaak in sausvorm, gemaakt met een keukenmachine. Vooral vanwege het gemak. Want echt afbreuk aan de smaak doet het niet, en zeg nou zelf: als je een professionele kok met zijn koksmes bezig ziet lijkt dat klusje zo gepiept, maar als je het zelf moet doen ben je er toch een stuk langer mee bezig.
Waar is Chimichurri lekker bij?
Eigenlijk hebben we maar één woord nodig om deze vraag te beantwoorden: vlees. Traditioneel wordt het geserveerd bij gegrilde steaks, maar bij werkelijk elk stuk rundvlees is het verrukkelijk en het past zelf bij varkensvlees of kip. Wel heeft het een erg sterke smaak, en is het dus niet aan te raden om je vlees overdreven te kruiden. Zeker kip en varkensvlees. Rundvlees kan altijd iets meer hebben, maar ook daarbij kan je beter niet overdrijven met je dry-rub.
Naast vlees is Chimichurri overigens ook heel lekker bij gebakken aardappelen zoals aardappelpartjes.
Ingrediënten zelf snijden, of met de keukenmachine?
Zoals gezegd hoor je, als je echt een authentieke Chimichurri wil maken, de ingrediënten met een mes te snijden. Maar veel gemakkelijker is het natuurlijk om alles in een keukenmachine te gooien en binnen een paar seconden fijn te malen. Het doet wat ons betreft geen enkele afbreuk aan de smaak, het wordt alleen echt een saus in plaats van een salsa. Net wat je fijner vindt.
Authentiek recept én onze eigen variant
Bij de ingrediënten zie je twee versies. Een authentieke en onze eigen variant. Welke variant onze voorkeur heeft laat zich natuurlijk wel raden, maar toch mag de authentieke variant natuurlijk niet ontbreken. Probeer ze vooral allebei, want je zult zeker een flink verschil merken en alleen door ze allebei te proberen kom je erachter welke jij het lekkerst vindt.
PRAAT MEE OVER DIT RECEPT