Deze chicken dry rub is heerlijk bij o.a. beer can chicken maar ook andere gevogelte. Wij gebruiken het vooral vaak op onze hotwings en zelfs op onze hamburgers. Het is een simpel te maken en er zitten kruiden in die iedereen wel thuis in de kast heeft liggen.
Ingrediënten & bereiding
Voorbereiding: 10 minuten.
- 2 eetlepels bruine suiker
- 2 eetlepels paprika poeder
- 1 eetlepel uienpoeder
- 1 eetlepel zout
- 1 eetlepel zwarte peper
- 2 theelepels cayenne peper
- 1 eetlepel knoflookpoeder
- 2 eetlepels gedroogde rozemarijn
Doe alle ingrediënten in een kom en meng deze goed door elkaar en wrijf het net voordat je het op de grill of barbecue legt. De dry rub kan je ook in een potje doen om het voor een langere tijd te bewaren. Houd er wel rekening met dat het gaat klonten maar even met een vork of lepel erdoor en alles is weer goed gemengd.
Wanneer je zelfgemaakte dry rub maakt, is het het beste om alle smaakelementen zoals zoet, hartig en kruidig op te nemen en al deze drie de elementen vormen samen een smaakexplosie voor je smaakpapillen.
Als het gaat om zoet, is de beste basis bruine suiker. Wij gebruik vaak donkerbruine suiker voor een extra melasse-smaak, die nog meer naar voren komt wanneer de droge wrijving in hitte begint te karameliseren. Voor hitte vinden wij cayennepeper het meest geschikt dan de andere kruiden. Als cayennepeper niet beschikbaar is zou je nog voor chilli poeder kunnen gaan.
Alle andere ingrediënten zijn de hartige smaaktoevoegingen. Begin met de must-haves zoals zout, zwarte peper, uienpoeder en knoflookpoeder. Dan voegen we nog een paar lagen smaak toe van aromatische kruiden zoals rozemarijn.
PRAAT MEE OVER DIT RECEPT