Wie wel eens in spanje is geweest die kent dit bekende gerecht vast wel. Namelijk paella wat in bijna elk Spaans restaurant te vinden is en wat bereid en geserveerd word in een paella pan. Een paella pan is een soort van koekepan met handvaten aan de pan. Deze pannen zijn er in alle soorten en maten te verkrijgen maar de vorm die blijft hetzelfde.
Juiste formaat van een paella pan
Veel mensen die een paella pan kopen lezen vaak niet op de verpakking welk formaat hun hebben. Hierdoor kopen ze vaak een te kleine paella pan. Daarom hieronder een tabel aangezien dit belangrijk is voor het aantal porties dat je wilt gaan bereiden. De porties die op de verpakking staan komen niet altijd overeen met het aantal porties wat uiteindelijk gemaakt zal worden, wel kan het als een indicatie gebruikt worden. Bij het kopen moet je dus rekening houden met de grote van de pan zodat de dikte van de laag rijst niet te veel gaat worden. Wanneer deze laag te dik is kan het problemen opleveren zoals het niet goed garen van de rijst en het vocht niet kan opgenomen worden door de rijst of kan verdampen.
Voor een indicatie van een de formaat hebben wij hier een tabel gemaakt:
Formaat paella pan | Aantal personen |
36 cm | 4 – 8 |
42 cm | 8 – 10 |
46 cm | 10 – 12 |
50 cm | 12 – 14 |
55 cm | 14 – 16 |
60 cm | 16 – 20 |
Het juiste materiaal
Materiaal mag absoluut niet vergeten worden om mee te nemen welke pan je gaat kopen. Bij stalen en gietijzeren paella pannen moet je er rekening mee houden dat dit in onderhoud meer werk met zich meelevert. Deze pannen moeten na gebruik weer ingevet worden met olie en deze mogen niet in een vaatwasser omdat deze anders gaan roesten. Zelf vinden wij deze wel het mooiste in uitstraling en voor ons geeft dit extra werk dan ook geen probleem. Daarnaast zijn er ook roestvrij stalen pannen, wel ligt de prijs voor deze pannen wat hoger maar het neemt wel je extra schoonmaak probleem weg.
Daarnaast zijn er nog meer materialen die gebruikt worden:
- Alluminium
- Plaatstaal
- Carbonstaal
- Koper
Naast het materiaal is de dikte van de bodem ook belangrijk want een inductie kookplaat heeft een dikkere pan nodig voor het geleiden van de warmte en een gas daarin tegen weer een dunnere kan hebben.
Ingrediënten & bereiding
Voorbereiding: 15 minuten.
Marineren: N.v.t.
Bereiding op de bbq: 2 zones(wij gebruiken beide zones)
Bereidingswijze: 1e fase high and fast & 2e fase low and slow
Benodigheden: paella pan
- 200 gram chorizo
- 1 grote ui
- 3 knoflook tenen
- 200 gram gamba’s
- 400 gram kippendijen
- 200 gram diepvries erwten
- 3 paprika’s (Stoplicht)
- 1 jalapeno
- zakje saffraan (draadjes)
- 1 citroen
- 2 grote tomaten
- 1 liter kippenbouilion
- Verse peterselie
- 300 gram paella rijst
Voorbereiding
Bereid de barbecue voor op twee zones en zorg voor een keteltemperatuur van 120 graden.
Snij de chorizo, ui, knoflook, paprika, jalapeno en de 2 grote tomen in kleine stukken. Snij de kippendij in blokjes en pel indien nodig de gamba’s. Zet de paella pan op op de directe zone boven de kolen en voeg hier de chorizo aan toe. Laat deze mooi krokant worden en haal deze er daarna weer uit, het vet mag je in de pan laten.
Bereiding
Voeg de kip toe in de pan en bak deze rondom gaar en bak de gamba’s heel even mee met de kip. Doe de ui, knoflook en jalapeno erbij en bak deze kort mee, indien nodig mag er nog wat olie bij. Voeg daarop de paprika toe en roer deze met de rest mee waarna de pan verzet mag worden naar de indirecte barbecue zijde (naast de kolen).
Nu kan de rijst worden toegevoegd samen met de safraan en tomatenblokjes. Roer alles goed door elkaar en voeg een soeplepel bouilon toe aan het mengsel, roer het goed door en wanneer de boulion is opgenomen door de rijst voeg je weer een nieuwe schep met bouilon toe. Herhaal dit tot de rijst gaar is en als er wat bouilon over is bewaar het dan.
Doe de dopwerten erbij en roer het goed door elkaar, sluit de deksel van de barbecue. Wanneer alles goed warm is kan er geproefd worden of er nog wat bouilon, zout of peper aan toegevoegd moet worden. Haal de paella pan van de barbecue en serveer deze direct en garneer het af met de citroensap en de verse peterselie.
PRAAT MEE OVER DIT BERICHT