In een eerder artikel hebben we al besproken dat je geweldige pizza’s kunt bakken in je Kamado, en dat er eigenlijk één groot nadeel is: als je de deksel opent, verlies je een deel van de warmte. Yakiniku heeft hier iets op bedacht. Met hun pizzamond tover je je Kamado om tot échte volwaardige pizzaoven. Wij hebben hem mogen testen en delen in dit artikel onze bevindingen.
Montage
De montage is heel simpel. Er zit een klein soort hendeltje bij voor aan de zijkant, welke je met vier schroefjes vast kunt schroeven en that’s it. Dit is overigens niet eens nodig. De pizzamond is eigenlijk een twee-in-één opzetstuk en doet ook dienst als rotisserie. Daar is dit hendeltje voor bedoeld, om de motor van de rotisserie te dragen. Gebruik je hem alleen als pizzamond, dan hoef je het hendeltje dus niet eens te monteren. Al raden wij aan om hem altijd te monteren, zodat je hem niet kwijt kunt raken als je later alsnog de rotisserie wilt gebruiken.
Vervolgens is hij direct klaar voor gebruik. Je steekt de houtskool aan zoals gebruikelijk. Op het moment dat je de platesetter en pizzasteen erin stopt, stop je nu ook de pizzamond tussen de base en de deksel. Hij past daar precies tussen en de randen vallen precies over de base en deksel heen. Dat is dan ook een fluitje van een cent.
De looks
Wij vinden de Yakiniku met de pizzamond er super gaaf uitzien. Hij valt direct op als pizzaoven met de schuifdeur die je heel gemakkelijk open en dicht schuift. Geen gedoe met een losse deksel dus.
Geheel in de stijl van de Yakiniku Kamado is de pizzamond in zijn geheel zwart, op de roestvrijstalen schuifdeur en de houten hendel na. Alle materialen en kleuren komen er dus in terug waarmee het één geheel is.
Onze ervaring met de pizzamond
Zoals gezegd hebben wij de Yakiniku pizzamond uitgebreid mogen testen. Op het aansteken en opwarmen van de Kamado heeft het totaal geen invloed. Het echte verschil merk je pas zodra je normaal gesproken de Kamado zou openen om de temperatuur van de pizzasteen te controleren, of om de pizza erop te leggen. Zo lang de pizzamond ertussen zit, blijf je namelijk van de deksel af en hoef je alleen de gleuf van de pizzamond open te schuiven. Zo verlies je bijna geen warmte.
De opening van de pizzamond zit precies op de hoogte van je pizzasteen. Je kunt dus heel gemakkelijk je pizza met een pizzaschep erin en eruit scheppen. Let wel op dat je pizzaschep door de gleuf moet passen. Yakiniku verkoopt handige pizzascheppen die perfect passen.
Het grootste voordeel is natuurlijk dat je zonder significant warmteverlies toch een paar keer extra kunt kijken in de Kamado. Open de schuif gerust om nog even de temperatuur van je pizzasteen te checken. En houd vooral ook je pizza in de gaten. Want er staat geen vaste tijd voor; hij is klaar als hij er goed uitziet. En zeker omdat je met hele hoge temperaturen werkt kan het ineens heel snel gaan.
Het resultaat is dus in twee opzichten beter. Allereerst kan je door de pizzamond op exact het juiste moment de pizza eruit halen. Daarnaast is er geen enkel moment waarop de deksel open gaat en de temperatuur dus deels verloren gaat. Direct zodra je de pizza erin stopt is je Kamado, of beter gezegd je pizza oven, op temperatuur.
Het starterspakket en de Rotisserie uitbreiding
Yakiniku verkoopt de pizzamond los, maar ook als onderdeel van een starterspakket. Bij het starterspakket worden een pizzaschep en pizzasteen bijgeleverd. Wel zo handig als je deze nog niet hebt.
Als uitbreiding kan je het Rotisserie spit bijbestellen. Hiermee maak je er een twee-in-één accessoire van. De Rotisserie uitbreiding bestaat hierdoor alleen nog maar uit een motor en het spit zelf, met de twee haken natuurlijk. Ideaal voor een kip van ‘t spit!
PRAAT MEE OVER DIT BERICHT