Bij ons thuis is het een kersttraditie om een Beef Wellington op het menu te hebben. Het is wat ons betreft dé ultieme kerstklassieker. Alles komt hierbij namelijk samen. Supermals vlees (ossenhaas), rosé gebakken of zoals wij het graag zien: medium-rare. De diepe smaak van gedroogde parmaham, de gekruide duxelles en het krokante bladerdeeg. Dat laatste is de grootste uitdaging. Ook ons is het de eerste keer niet gelukt om het bladerdeeg krokant te krijgen. Daarom hebben wij dit vele keren opnieuw geprobeerd, telkens met een aantal kleine aanpassingen, om ons recept te perfectioneren. Uiteindelijk zijn we op dit recept uitgekomen met praktische tips waarmee het bijna niet kan mislukken.
Wat is beef wellington?
Beef Wellington is een elegant, traditioneel gerecht dat vaak tijdens de feestdagen wordt geserveerd. Het bestaat uit een stuk ossenhaas, het meest malse stuk vlees dat er is, bedekt met duxelles en parmaham, waarbij het geheel in bladerdeeg wordt gewikkeld. Duxelles is een mengsel van gemalen paddenstoelen, sjalotten, knoflook en enkele andere kruiden, welke je in een skillet of koekenpan droog bakt. De duxelles en parmaham vangen de vleessappen op en zorgen ervoor dat het bladerdeeg niet zompig wordt. Bovendien voegt het een unieke smaakdimensie toe aan het gerecht. De combinatie van al deze smaken samen in één gerecht is wat ons betreft sensationeel. Net als de indrukwekkende presentatie.
De uitdaging zit hem erin om het bladerdeeg krokant te krijgen en tegelijkertijd het vlees niet te ver door te garen.
Opties voor een goedkopere variant
Traditioneel gebruik je een stuk ossenhaas, maar je kunt ook gerust een ander stuk biefstuk gebruiken. Denk aan een diamanthaas, kogelbiefstuk of rosbief. Het wordt ook wel eens gemaakt met varkenshaas, zalm of groenten zoals pompoen. Daarmee krijg je natuurlijk geen ‘Beef’ Wellington, maar het principe blijft natuurlijk hetzelfde. Al moeten we over de vegetarische variant wel kwijt dat groenten natuurlijk nog veel meer vocht bevatten en verliezen dan vlees, waardoor het bladerdeeg nóg sneller zompig zal worden.
Idealiter wil je wel een goed dik stuk vlees dat qua dikte ook redelijk consistent is. Is de ene kant veel dikker dan de andere kant, dan zal je niet alleen een aflopende vorm krijgen, maar dan gaart de ene kant ook sneller dan de andere kant.
Hoe maak je Beef Wellington?
Met dit ultieme Beef Wellington recept zet ook jij de perfecte Beef Wellington op tafel. Het is een uitdagend gerecht om te maken, daarom hebben wij het recept onderverdeeld in verschillende stappen. Stap 1 tot en met 3 voeren wij meestal een dag van tevoren uit, zodat je op de dag zelf niet de hele dag bezig bent.
PRAAT MEE OVER DIT RECEPT