De keramische Kamado BBQ, met zijn karakteristieke eivorm, is een van de meest veelzijdige barbecues waar je werkelijk alles mee kunt. Van low & slow roken tot hot & fast grillen of zelfs pizza’s bakken: het is een echte alles-in-1 barbecue. Het is dan ook niet gek dat dit type BBQ steeds meer aan populariteit wint en je hem in steeds meer achtertuinen vindt.
In deze uitgebreide gids vertellen we jou alles wat je moet weten over de Kamado BBQ.
Geschiedenis van de Kamado
Zo’n 3.000 jaar geleden kookten Japanners op een houtgestookt fornuis. Het Japanse woord hiervoor is Kamado. Het fornuis bestaat uit een kleioven met openingen aan de bovenkant om pannen op te zetten. Hierop werd rijst en allerlei ander voedsel gekookt. Ook diende het als haard.
Zoals je op de foto kunt zien lijkt deze traditionele kamado in de basis heel erg op de huidige kamado. De kleioven heeft openingen aan de onderkant voor de luchttoevoer en om hout toe te voegen, en aan de bovenkant een opening voor de luchtuitvoer. Het grote verschil is dat er vroeger dus buiten de kleioven gekookt werd, namelijk op de warmte die uit de luchtuitvoer komt. Met de moderne kamado koken we natuurlijk op een rooster in de kamado.
Deze innovatie is in Amerika ontstaan, waar soldaten die na de Tweede Wereldoorlog thuiskwamen enthousiast waren over de Japanse kamado en het idee verspreidden. In de jaren na de oorlog begon de Kamado daar dan ook aan populariteit te winnen en begon men te experimenteren met toevoegingen van modernere materialen en technieken, waarmee de Kamado zoals we hem nu kennen is ontstaan.
Populariteit en unieke eigenschappen
Zeker de afgelopen jaren heeft de Kamado enorm aan populariteit gewonnen. Waar vroeger iedereen een ketel BBQ had en er enkel een paar fanaten waren met een uitgebreidere BBQ zoals de kamado, vind je de Kamado tegenwoordig in steeds meer achtertuinen en tuincentra. De populariteit kan worden toegeschreven aan verschillende factoren. De belangrijkste is de ongeëvenaarde veelzijdigheid. Je kunt er namelijk mee grillen, roken, braden en zelfs bakken. Daarnaast is hij erg zuinig in gebruik, gemakkelijk op een stabiele temperatuur te houden en gemakkelijk in onderhoud.
De populariteit heeft ook tot gevolg gehad dat er steeds meer innovaties hebben plaatsgevonden en dat er steeds meer Kamado merken verschijnen. Waar de Kamado vroeger altijd behoorlijk prijzig was, heb je inmiddels ook prima budget modellen. Wat natuurlijk ook weer een boost heeft gegeven aan de populariteit.
Wat is een Kamado?
Een Kamado is een hele veelzijdige houtskool BBQ. Je herkent hem direct aan zijn eivorm en keramieken wanden. De keramiek werkt als isolator waardoor de Kamado zeer weinig brandstof verbruikt en heel stabiel op temperatuur blijft, ongeacht de weersomstandigheden. Dat houdt in dat het voedsel heel gecontroleerd en gelijkmatig gaart. Wij barbecueën het hele jaar door op onze Kamado’s, ook in de winter is dat geen enkel probleem.
Aan de boven- en onderkant zitten verstelbare luchtschuiven. De lucht komt aan de onderkant binnen en gaat er aan de bovenkant uit. Door hiermee te spelen bepaal je de temperatuur in de BBQ. Zet je ze helemaal open, dan zal er veel zuurstof aanwezig zijn waardoor de verbranding van de houtskool ongehinderd plaatsvindt, met een hogere temperatuur tot gevolg. Schuif je ze wat dichter, dan beperk je de zuurstoftoevoer met een mindere verbranding van de kolen tot gevolg. Je raadt het al; de temperatuur zal dalen.
De keramiek is bestand tegen hoge temperaturen waardoor je er ook heel goed mee kunt bakken. Zelfs pizza’s bakken is geen enkel probleem. Tegelijkertijd kan de kamado uren lang op een stabiele lage temperatuur blijven voor slowcooking. In de BBQ wereld wordt dat low & slow genoemd.
Verschillen met andere soorten barbecues
Qua uiterlijk valt een kamado direct op tussen andere barbecues, maar er zijn nog veel meer verschillen:
- Een kamado is efficiënter dan andere barbecues; hij verbruikt minder houtskool en is daarmee een stuk duurzamer dan een gewone barbecue.
- Een kamado blijft veel stabieler op temperatuur en is daarmee makkelijker onder de knie te krijgen dan andere houtskoolbarbecues.
- Met een kamado kan je werkelijk alles, je kunt er zelfs een appeltaart mee bakken. Sterker nog, dankzij de keramische wanden die hun warmte terugstralen zal het resultaat beter zijn dan in menig oven.
- Doordat er minder lucht door de kamado stroomt, blijft het vochtgehalte beter op peil
- Een kamado is zelfreinigend. Al het vuil op het keramiek brandt vanzelf weg. In de praktijk is dit een heel fijn voordeel!
- In tegenstelling tot veel andere barbecues, kan je een kamado ‘uitzetten’ door simpelweg de twee luchtschuiven te sluiten. Hij zal vanzelf langzaam afkoelen en de kolen zullen stoppen met branden. Je kunt ze de volgende sessie gewoon weer gebruiken, dus je hoeft niet altijd alle kolen op te laten branden.
- Een van de weinige nadelen is dat het op een kamado langer duurt om de temperatuur omlaag te krijgen, door de isolerende eigenschappen. Daarom is er bijvoorbeeld de reverse sear bedacht: in plaats van het vlees eerst op hoge temperatuur te ‘searen’ (aanbraden/dichtschroeien) en vervolgens op lagere temperatuur door te laten garen, wordt dit proces op de kamado vaak omgedraaid.
Verschillende soorten warmteafgifte
Veel van deze verschillen worden veroorzaakt door de verschillende manieren van warmteafgifte op een kamado.
Stralingswarmte vanuit de kolen
Op een traditionele barbecue komt de warmte bijna alleen van beneden, vanuit de kolen (of uit de gaspit op een gabarbecue). Er is geen direct contact met de kolen, maar de warmte straalt naar boven op de onderkant van je voedsel. Daarom draai je je product op den duur om, zodat de andere kant deze stralingswarmte krijgt.
Op een kamado heb je deze warmte natuurlijk ook, alleen wordt dit vaak met een platesetter tegengehouden.
Stralingswarmte vanuit de dome
Uniek aan de kamado is dat de wanden, en dus ook de deksel (dome), van keramiek zijn. Dit slaat de warmte op en straalt het terug. Door de vorm van de deksel, wordt dit gelijkmatig teruggestraald naar je voedsel op het rooster. Hierdoor krijgt het ook van boven stralingswarmte, al is dit natuurlijk een heel stuk minder dan vanuit de kolen.
Convectiewarmte
Convectiewarmte houdt in dat hete lucht circuleert waardoor het overal in de barbecue even heet is. Je kent dit van de heteluchtoven, waar de lucht wordt rondgeblazen met ventilatoren. In de kamado is dit een natuurlijk proces, en door de ronde vorm wordt de warme lucht deels teruggeleid naar het rooster.
Hoe kies je de juiste Kamado?
Een kamado is dus een type barbecue, wat los staat van het merk. Je hebt veel merken die kamado’s aanbieden, de bekendste merken zijn Big Green Egg, Kamado Joe, The Bastard en de goedkopere Grill Guru.
Het uitkiezen van de juiste Kamado BBQ kan overweldigend zijn, gezien de vele merken en opties die tegenwoordig beschikbaar zijn. Daarom hebben wij speciaal hiervoor een uitgebreid artikel geschreven als keuzehulp, welke je hier kunt vinden. Je leest daar ook meer over de verschillende formaten.
Accessoires
Wil jij echt alles uit je kamado halen, dan zijn de juiste accessoires van essentieel belang. Ze kunnen het barbecueën vergemakkelijken en de mogelijkheden uitbreiden.
Essentiële accessoires voor de beginnende gebruiker
Als je net begint met je Kamado BBQ, zijn er een paar essentiële accessoires die je wat ons betreft direct zou moeten aanschaffen.
- Beschermhoes: Het liefst plaats je een kamado onder een overkapping. Mocht je geen overkapping hebben, dan raden wij een beschermhoes aan om je kamado tegen de elementen te beschermen.
- Aspook, aspan of aszuiger: Om as na afloop (of vóór de nieuwe sessie) te verwijderen.
- Hittebestendige handschoenen: Om brandwonden te voorkomen.
- Kernthermometer: Om de kerntemperatuur van je vlees nauwkeurig te meten voor een perfecte garing. Wil je hier meer over weten, lees dan dit artikel.
- Platesetter: Een keramisch hitteschild, waarmee je indirect kunt barbecueën. Je maakt hiermee als het ware een oven van je BBQ en beschermt het voedsel tegen de directe hitte van de vlammen. Wij begrijpen werkelijk niet waarom de platesetter niet altijd standaard wordt meegeleverd, want je kunt gewoon niet zonder.
Populaire extra accessoires
Naast de essentiële accessoires, kunnen wij ook de volgende accessoires sterk aanbevelen.
- Pizzasteen: Transformeert je kamado in een pizzaoven voor die perfecte pizza met een krokante bodem. Ook te gebruiken voor andere baksels.
- Gietijzeren rooster: Ideaal voor het dichtschroeien van vlees en het verkrijgen van die begeerde grillmarks.
- Multi-level systeem: Dit stelt je in staat om op verschillende niveaus te barbecueën waardoor je veel meer roosteroppervlakte hebt. Ook kan je hiermee tegelijkertijd direct en indirect garen, door aan de ene kant een halve platesetter te gebruiken en aan de andere kant niet.
- One minute lighter / Looftlighter: Dit is absoluut geen must, maar wel enorm fijn. Zowel voor jezelf, als voor je buren. Later lees je hier meer over.
- Rotisserie: Absoluut niet essentieel, maar oh zo fijn. Niets zo lekker als een kippetje van het spit, of neem nou deze picanha van het spit.
- Kolenmand: Met een kolenmand kan je gemakkelijk het as van de kolen schudden door even de mand te schudden. Ook bevordert de kolenmand de luchtstroom.
Het gebruik van de Kamado
Laten we de basis stap voor stap doorlopen. Wanneer je onderstaande stappen nauwkeurig volgt, dan durven wij te stellen dat jij je splinternieuwe kamado zó onder de knie hebt.
Aansteken
Het aansteken van een is een fluitje van een cent met dit stappenplan:
- Zorg ervoor dat beide luchtschuiven geopend zijn en dat de as verwijderd is.
- Vul de vuurkorf met houtskool tot iets onder de rand.
- Steek de houtskool aan met aanmaakwokkels of een one minute lighter en laat de deksel open. We gaan hier in het volgende kopje dieper op in.
- Geef de houtskool zo’n 10 minuten om een mooie gloed te ontwikkelen.
- Sluit de deksel en gebruik de luchtschuiven om de temperatuur te reguleren.
Aansteken met aanmaakwokkels
Gebruik je aanmaakwokkels, dan raden wij aan om er drie te gebruiken en deze in een soort driehoek op 3 plekken te plaatsen. Draai ze van tevoren een beetje los en leg ze op het houtskool, niet eronder. Eventueel kan je wel een klein soort kuiltje in de kolen maken, maar zorg dat er wel voldoende zuurstof bij kan. Als er heel veel rook ontstaat, is dat een teken van zuurstoftekort en leg je ze losser neer.
Steek ze alle drie aan, laat de deksel open en ga verder met stap 4.
Aansteken met een one minute lighter
Als je veel gaat barbecueën, is het de moeite waard om een one minute lighter aan te schaffen. Het is als het ware een grote föhn. Houd hem op ongeveer een centimeter afstand van een stuk houtskool. Het beste kan je voor een hoekrand van een stuk houtskool gaan, dat gaat het makkelijkst aan. Als hij gaat branden houd je hem wat verder weg, denk aan zo’n 30 cm afstand, en wacht je nog ongeveer een minuut totdat het goed genoeg brandt.
Gebruik geen normale aanmaakblokjes of vloeibare aanmaakmiddelen!
Het is belangrijk om alleen 100% natuurlijke producten te gebruiken, en dus geen (witte) aanmaakblokjes welke paraffine bevatten. Vloeibare aanmaakmiddelen zoals spiritus of lampenolie zijn al helemaal uit den boze. Meer hierover lees je onder het kopje “Welke kolen gebruik je in een kamado?”.
Het vuur doven en restwarmte
Ben je klaar met je BBQ sessie? Doof dan het vuur door beide luchtschuiven én de deksel volledig te sluiten. Het is nergens voor nodig om alle resterende kolen op te branden, want deze kan je gewoon voor je volgende sessie gebruiken. Je hoeft ze alleen aan te vullen met nieuwe kolen.
De temperatuur zal langzaam dalen zodra je de luchtschuiven hebt gesloten, omdat er geen zuurstof meer bij kan komen. Je kunt de warmte die nog ongeveer een uurtje zal blijven gebruiken voor een bereiding, om kolen te besparen. Restwarmte wordt dat genoemd, welke helemaal gratis is. Wij drogen geregeld tomaten op restwarmte. Heb je op wat hogere temperatuur gebarbecued, dan kan je er zelfs chocolade bananen als toetje op bakken.
Welke kolen gebruik je in een kamado?
Allereerst: gebruik altijd 100% natuurlijke producten. En dus geen briketten. De kamado is namelijk een zeer gesloten en zuurstofarme omgeving waardoor chemicaliën langer in de kamado aanwezig blijven dan in een normale barbecue. Bovendien zijn de keramische wanden poreus, en nemen zij de chemicaliën op. Hierdoor kan je voedsel naar deze chemicaliën gaan smaken wat je natuurlijk niet wil, nog los van de eventuele gezondheidseffecten waardoor je deze chemicaliën al helemaal wil vermijden.
Houtskool is daarom de aangewezen brandstof voor de kamado. Je hebt tegenwoordig heel veel verschillende soorten houtskool. Welke kan je nu het beste gebruiken met een kamado?
Sortering en kwaliteit van de houtskool
Allereerst valt er onderscheid te maken tussen de sortering en kwaliteit van de houtskool. Het gaat hierbij om de grootte van de stukken houtskool, en de puurheid. Koop bijvoorbeeld geen houtskool in de supermarkt, daar zitten hele kleine stukken en heel veel gruis in. Op de kamado wil je grotere stukken hebben, waardoor de zuurstof er goed tussendoor kan stromen. Te kleine stukken kunnen dit blokkeren.
Daarnaast heb je wel eens zakken met een hoop vervuiling, waar bijvoorbeeld stenen en takken tussen zitten. Of stukken houtskool die niet goed gepyrolyseerd zijn en glimmen. Dan is het hout niet goed omgezet in houtskool, wat vaak gebeurt als dit productieproces vanwege kostenbesparingen niet genoeg tijd heeft gekregen. Dan blijven er teerresten achter in het houtskool, wat een nare smaak aan je voedsel kan geven.
Harde of zachte houtskool
Harde soorten houtskool zoals Marabu zijn zwaarder, en hebben een grotere dichtheid dan de zachtere soorten. Hoe harder de houtskool, hoe meer brandstof bij gelijke grootte. Heb je twee stukken houtskool die exact even groot zijn, dan zal de hardere soort veel langer branden dan de zachtere soort. Daarom zijn hardere soorten houtskool ideaal voor lange low & slow sessies. Een volle kamado met Marabu houtskool blijft gerust zo’n 12 tot 16 uur op 100 graden branden. Ook als je langere tijd met hoge temperaturen werkt is een hardere soort ideaal, want een zachtere zou wel eens kunnen opbranden voor het einde van je sessie.
Ook zijn hardere soorten houtskool gemakkelijker stabiel op temperatuur te houden omdat ze minder reageren op tijdelijke verschillen in luchttoevoer, als de wind bijvoorbeeld oplaait. Daarentegen is dat vooral voor beginners ook een nadeel: hardere soorten houtskool reageren vertraagd op correcties van de zuurstoftoevoer. Wil je de temperatuur verhogen en zet je daarom de luchtschuiven iets verder open, dan duurt het even voordat de temperatuur daadwerkelijk stijgt. Als beginner is een logische reactie dat je ze nog verder openzet, omdat je door de vertraging denkt dat de vorige correctie niet genoeg was. Waardoor de temperatuur uiteindelijk doorschiet.
Een ander verschil is dat zachtere soorten houtskool makkelijker en veel sneller zijn aan te steken dan de hardere soorten. Zachtere soorten krijg je altijd probleemloos aan, maar vooral bij de hele harde soorten zoals Marabu kan het nog wel eens een hele opgave zijn om dit aan te krijgen, en duurt dit proces een stuk langer.
Ons advies aan beginners is dan ook om altijd met een zachte tot gemiddelde hardheid te beginnen. Deze steek je gemakkelijk aan en ze reageren snel op je correcties, waardoor je de temperatuurbeheersing gemakkelijk onder de knie zal krijgen. Als je dit eenmaal goed onder de knie hebt, dan kan je gaan experimenteren met de hardere soorten. Uiteindelijk zullen de hardere soorten vaak de voorkeur hebben vanwege de kostenefficiëntie en lange brandduur, maar ook wij verkiezen geregeld de zachtere soorten voor een snelle, kortere sessie.
Boomsoorten
De boomsoort waarvan houtskool gemaakt is, bepaalt de eigenschappen ervan. Zoals de hardheid, maar er zijn nog een hoop andere verschillen. We behandelen de belangrijkste soorten.
Acacia / Black Wattle
Afrikaanse Acacia houtskool is de populairste keuze voor de kamado vanwege zijn veelzijdigheid en het lichte gewicht waarmee het zeer gemakkelijk aan te steken is. Het is daarmee ideaal voor beginners, maar ook wij gebruiken geregeld Acacia houtskool. Voornamelijk voor kortere hot & fast sessies vinden wij het ideaal, aangezien het heel snel hoge temperaturen kan bereiken. Maar je kunt het werkelijk overal voor gebruiken.
Acacia houtskool geeft bijna geen rooksmaak af, wat het ideaal maakt voor gebruik met extra rookhoutsoorten waarmee je lekker kunt varieren. Dammers is het bekendste merk, maar er zijn ook vele andere merken die deze houtskoolsoort aanbieden. Vaak wordt het Black Wattle genoemd, de Engelse benaming.
Eiken- en beukenhout
Houtskool van Europees eikenhout heeft een medium hardheid en kan je een beetje zien als de iets hardere variant van Acacia. Het is vrij gemakkelijk aan te steken en heeft een gemiddelde brandduur. Vaak zijn het wat kleinere stukken, omdat het vaak een restproduct van de meubelindustrie is.
Tegenwoordig zie je eikenhout vaak gemixt worden met beukenhout. Beukenhout is zeer zacht, gaat veel minder lang mee en geeft wat meer smaak dan Eiken. Op veel vlakken is deze mix te vergelijken met Acacia, het geeft alleen wat meer smaak af.
Marabu
Deze houtskool is afkomstig van de Cubaanse Marabu-struik, een snelgroeiende struik die als invasief wordt beschouwd en dus eigenlijk als onkruid wordt gezien. Het gebruik van deze houtskool is daarom een duurzame keuze, want je hoeft je geen zorgen te maken dat er bossen voor gekapt worden. Je merkt aan de houtskool dat het van een struik afkomstig is, want het bevat vooral langere, wat dunnere stukken.
Marabu houtskool is zeer hard en daarmee vooral geschikt voor de gevorderde pitmaster met een lange sessie. Door de hardheid blijft het zeer lang branden. Ook Marabu geeft een zeer milde rooksmaak en is daarmee zeer geschikt voor gebruik in combinatie met rookhout.
Marabu is behoorlijk lastig aan te steken en kan soms behoorlijk knetteren. Dit schijnt te komen doordat de struik zo snel groeit, waarmee er vocht in komt wat later wordt omgezet in kleine luchtkamertjes. Wij raden het gebruik van een One Minute Lighter ten zeerste aan wanneer je met Marabu houtskool werkt.
Wij gebruiken Marabu zelf voor lange sessies. Voor korte sessies is het wat minder geschikt, omdat het wat langer duurt voordat het op temperatuur is dan bij de zachtere soorten.
Quebracho
De naam Quebracho is afgeleid van quiebrahacha, Spaans voor bijlbreker. Het is dan ook geen verrassing dat deze houtskoolsoort zeer hard is, zelfs nog iets harder dan Marabu. Daarmee brandt het zeer lang en stabiel, maar is het ook erg lastig aan te steken.
Deze beruchte houtskoolsoort uit Argentinië heeft in het verleden een slechte naam opgebouwd vanwege slechte productieprocessen. Tijdens natte seizoenen gebruikten de Argentijnen namelijk aanmaakvloeistof bij dit proces, wat je soms terug kon proeven bij gebruik van deze kolen. Gelukkig is dat inmiddels verleden tijd en wordt Quebracho houtskool tegenwoordig geproduceerd zonder ongewenste bijsmaken.
Het grote verschil met Marabu is dat het veel meer smaak geeft en dikkere stukken betreft, in plaats van wat dunnere takken. De karakteristieke smaak van Quebracho kan ideaal zijn als je daarvan houdt, maar als je bijvoorbeeld een appeltaart bakt op je kamado wil je dat natuurlijk niet hebben. Je hebt hiermee dus veel minder vrijheid om de hoeveelheid en soort van de rooksmaak te bepalen, maar tegelijkertijd heb je wel standaard een flinke, karakteristieke rooksmaak zonder dat je telkens rookhout moet toevoegen.
Technieken voor roken, grillen en bakken
Roken en garen doe je lang (low & slow) op lage temperatuur. Denk aan 90 tot 140 graden. Wij houden vaak 110 graden aan. Roken doe je altijd indirect, dus met de platesetter onder je rooster. Beide luchtschuiven staan minimaal open. Een uitzondering is koud roken. Een hele andere techniek waarbij je wel rookt, maar niet gaart. Zo kan je bijvoorbeeld ook kaas roken. Hier gaan we later in een ander artikel op in, maar we willen dit wel alvast benoemd hebben.
Grillen doe je op een wat hogere temperatuur, denk aan 170 tot 250 graden. Je plaatst het voedsel direct boven de gloeiende houtskool, zonder platesetter ertussen. Beide luchtschuiven staan een stuk verder open dan bij roken, maar pas op: als je vettig vlees direct boven de kolen grillt, kan de temperatuur flink oplopen door het vet dat in de kolen valt. Als dat gebeurt kan je de onderste luchtschuif wat dichter zetten.
Bakken doe je veelal op een baksteen/pizzasteen, op hogere temperaturen. Deze steen is enerzijds bedoeld om een vlakke ondergrond te creeren, en anderzijds om het deeg dat erop ligt direct te garen met directe warmte van de steen. Een pizza bak je bijvoorbeeld het liefst heel kort op hele hoge temperatuur. Als je daarvoor geen (voorverwarmde!) pizzasteen gebruikt, gaart het deeg niet in zo’n korte tijd.
Vanwege de keramieken wanden die convectiewarmte van alle kanten terugstralen, fungeert de kamado als ideale steenoven, dus het is absoluut de moeite waard om de kamado boven de oven te verkiezen voor je volgende baksel!
Schoonmaken en onderhoud
Een kamado vergt in tegenstelling tot veel andere barbecues zo goed als geen onderhoud en is zelfreinigend.
Schoonmaken
Het is daarom in principe niet nodig om de kamado van binnen schoon te maken. Je hoeft enkel de as te verwijderen en het rooster te borstelen. Alle andere etensresten verbranden vanzelf tijdens het gebruik. Je zult merken dat de kamado aan de binnenkant zwart wordt. Dat is de bedoeling en daar hoef je je helemaal geen zorgen over te maken. Mocht je dat willen dan kan je af en toe de temperatuur enorm laten oplopen, waarmee alle vuiligheid volledig wegbrandt. Bijvoorbeeld als hij een keer echt gigantisch vies geworden is. Wij vinden dit zonde van de kolen om dit puur vanwege het schoonbranden te doen, in plaats daarvan bakken wij dan pizza’s. Daarvoor heb je ook een hele hoge temperatuur nodig en brand je de kamado tijdens het pizza bakken schoon.
De buitenkant van de kamado reinig je met een zachte doek of spons met lauwwarm water en groene zeep.
Onderhoud
Ook het onderhoud is heel simpel. Draai een keer per jaar alle moeren nog eens aan, mochten ze wat losser zijn gaan zitten. IJk eventueel je thermometer. Als je een gietijzeren topcap hebt, vet deze dan geregeld in net als gietijzeren pannen. Hetzelfde geldt voor gietijzeren roosters en andere accessoires. En het enige echte klusje: je zult zo nu en dan het vilt moeten vervangen.
Heb je een kamado met gewoon vilt, dan moet je denken aan eens per 1 tot 3 jaar. Heb je een glasvezel vilt, dan moet je grofweg rekenen op eens per 3 tot 5 jaar. Het is nodig als het los gaat zitten, of versleten is waardoor het niet goed meer afdicht.
Je moet het vilt zien als 2 kussentjes waarmee er een volledige afdichting ontstaat. Na verloop van tijd, en al helemaal wanneer je erop morst, zullen de kussentjes slijten en plat worden. Als de kussentjes plat en hard zijn, zullen ze minder goed afsluiten met valse lucht tot gevolg. Dat houdt in dat de luchtstroom niet alleen via de twee verstelbare luchtschuiven gaat, maar ook ergens anders lekt waardoor de temperatuur lastiger te reguleren is. Je merkt dit bovendien doordat je rook onder de deksel door ziet ontsnappen.
Je vervangt het vilt om twee redenen. Allereerst om het weer volledig te kunnen afdichten en geen valse lucht te krijgen, daarnaast biedt het bescherming bij het sluiten van de deksel. Het vangt de klap een beetje op voor het keramiek. Als je de deksel zou sluiten zonder dat er vilt tussen zit, dan kan je je voorstellen dat dit op een gegeven moment tot schade kan leiden.
Belangrijk veiligheidsadvies voor het gebruik van de Kamado
Het is zeer belangrijk om je bewust te zijn van het gevaar bij het openen van de deksel van de kamado. De kamado is namelijk een zuurstofarme barbecue, maar wanneer je de deksel opent komt er ineens een hele hoop zuurstof via de dekselopening bij de kolen. Met als mogelijk gevolg een flinke steekvlam uit de dekselopening. Dit fenomeen is ook wel bekend als back draft en kan brandwonden en ontharing van je (onder)arm tot gevolg hebben. Bovendien laat je de deksel uit schrik waarschijnlijk hard vallen, met mogelijke schade tot gevolg.
Dit gebeurt voornamelijk op wat hogere temperaturen en/of wanneer er veel vet in de kolen druipt. Bak je bijvoorbeeld een pizza op een hele hoge temperatuur, dan kan je er vrijwel zeker van zijn dat dit zal gebeuren als je de deksel zomaar opent. Om deze back draft te voorkomen is er een simpel protocol waaraan je je dient te houden bij het openen van de deksel. Ons advies is om dit protocol altijd te volgen. Hoewel het bij roken op lage temperatuur niet zo nodig zal zijn, kan het maar beter een gewoonte zijn zodat je het niet vergeet als je wel op hogere temperaturen bezig bent.
Protocol openen deksel kamado
- Open de deksel voorzichtig een heel klein beetje, enkele centimeters. Zo komt er wat extra zuurstof bij, maar niet ineens enorm veel.
- Laat hem enkele seconden ‘wennen’ aan de extra zuurstof, ook wel burpen genoemd.
- Schommel een beetje met de deksel door hem net iets verder te openen en gelijk weer iets verder te sluiten. Doe dit een aantal keren waarbij je hem steeds verder opent. Zo komt er steeds meer zuurstof bij.
- Vervolgens kan je hem veilig helemaal openen.
Super