Je wil een recept volgen en daar zie je het staan ‘bacon’. In de supermarkt aangekomen kan je het niet vinden dan maar ontbijtspek aangezien het erop lijkt. Of ontbijtspek en bacon wat naast elkaar ligt in het koelschap van de supermarkt, zit er eigenlijk wel verschil in aangezien het allebei hetzelfde eruit ziet?
Het verschil zit in welk deel van het varken gebruikt wordt.
Bacon
Dit komt uit de rug van het varken, de karbonadestrook of ook wel rugspek genoemd.
Ontbijtspek
Dit komt uit de buik van het varken en is vooral vlees doorregen met vet. Ontbijtspek is van zichzelf trouwens helemaal niet zout, dit komt door de pekel. Ontbijtspek wordt namelijk gepeld, gedroogd en daarna gerookt voordat het in de supermarkt ligt. Dat betekent dus dat ze allebei heel groot verschillen in vet, smaak en ook structuur.
Hoe zit het dan met…
- Katenspek: gesneden uit het buikspek van het varken. Katenspek wordt gerookt en daarna gekookt.
- Zeeuws spek: gesneden uit het buikspek van het varken. Vroeger werd dit gaargekookt in kruiden. Tegenwoordig wordt het stuk vlees gemarineerd en later gegrild of geroosterd.
- Pancetta: dit wordt, net als ontbijtspek, gepekeld en gedroogd. Alleen wordt tijdens het pekelen een andere kruidencombinatie toegevoegd.
PRAAT MEE OVER DIT BERICHT