Zoals je misschien al in onze ultieme Kamado gids gelezen hebt is de Kamado een echte alleskunner. Zo doet hij ook dienst als de perfecte oven. Dat, in combinatie met de hoge temperaturen die je erop kunt bereiken, maakt de Kamado zeer geschikt om pizza’s op te bakken.
Je hebt vast wel eens een pizza in je oven gebakken. Dat kan best lekker zijn, maar de pizza’s uit je oven lijken in de verste verte niet op de pizza’s van de pizzeria. Dat komt onder andere doordat je pizza’s idealiter op zeer hoge temperaturen bakt. Temperaturen die je met je normale oven niet bereikt. Zet je hem toch op standje maximaal, dan gaat de ene kant vaak harder dan de andere kant.
Op de Kamado heb je al deze nadelen niet. Je kunt er veel hogere temperaturen mee bereiken en door de ronde vorm is hij aan elke kant even warm. Daarnaast houdt hij door het keramiek de warmte vrij goed vast en straalt vanuit de eveneens ronde keramieken deksel warmte uit naar de bovenkant van de pizza.
Welke accessoires heb je nodig om pizza’s te bakken op de Kamado?
Daarnaast zijn de volgende accessoires belangrijk:
- Een platesetter: Een keramisch hitteschild, zodat de pizza gelijkmatig gaart en de temperatuur van de pizzasteen ook goed gereguleerd kan worden.
- Een pizzasteen: Een wederom keramische steen, welke je de pizza op legt. Allereerst heb je natuurlijk een vlakke ondergrond nodig; een pizza op een grillrooster gaat natuurlijk niet werken. Maar nog belangrijker is de hitteoverdracht naar de pizzabodem. Omdat de pizzabodem direct op de hete pizzasteen ligt, gaart hij gigantisch snel. Dat is ook nodig, want een pizza bak je in slechts enkele minuten. Wanneer je hem zonder pizzasteen maakt zal je merken dat de bovenkant op een gegeven moment al helemaal gaar is, maar de bodem nog (lang) niet.
- Een pizzaschep: Idealiter zelfs twee pizzascheppen als je veel pizza’s snel achter elkaar wil maken. Maar maak je er slechts 1, 2 or 3, dan is een tweede pizzaschep overbodig.
- Eventueel een plamuurmes: Mocht je de pizzasteen schoon moeten steken, dan kan je dat met een plamuurmes doen
De reden waarom een tweede pizzaschep handig kan zijn als je meerdere pizza’s achter elkaar maakt, is omdat de schep warm wordt wanneer je de pizza van de barbecue af haalt. De pizza is natuurlijk gigantisch heet. Wanneer je de pizza van de schep afschuift, koelt hij natuurlijk weer vrij snel af. Door deze grote temperatuurverschillen kan er condens ontstaan. Als je vervolgens de nieuwe (rauwe) pizza op een pizzaschep met wat condens/vocht schept, kan hij vast blijven plakken aan de schep. Vocht is hierbij de grote vijand van je pizza.
Hoe maak je een pizza op de Kamado?
Allereerst vul je de kolenmand goed met houtskool. Door de hoge temperatuur zal je namelijk aardig wat brandstof verbruiken. Steek het houtskool aan zoals je dat altijd doet. We gaan voor een indirecte opstelling, dus als de kolen goed branden en je een temperatuur van zo’n 150 graden hebt bereikt, leg je de platesetter erin. Leg op dat moment ook de pizzasteen alvast op het rooster.
We gaan voor een temperatuur van ongeveer 300 graden. Het is belangrijk dat de pizzasteen ook goed op temperatuur is. Als je een infraroodthermometer hebt, dan ga je voor zo’n 275 graden. Heb je geen infraroodthermometer, wacht dan zo’n 30 tot 45 minuten met het bakken van de eerste pizza nadat de Kamado op temperatuur is. Zo lang heeft de pizzasteen ongeveer nodig om op temperatuur te komen.
Eenmaal zover schep je de pizza direct op de pizzasteen. Gebruik geen bakpapier! Op deze hoge temperaturen kan het bakpapier verbranden en je hebt er ook niets aan, de bodem zal heel snel garen en echt niet blijven plakken aan de pizzasteen.
Na zo’n 5 minuten zal de pizza klaar zijn om eraf te halen. Probeer tussendoor zoveel mogelijk de deksel gesloten te houden, want bij het openen van de deksel gaat er natuurlijk wat bovenwarmte verloren. Die warmte is door de goede isolatie wel vrij snel terug, maar omdat je pizza’s zo kort bakt kan het toch een significant effect hebben.
Tips en tweaks
Om te bepalen of de pizza eraf moet kijk je niet alleen naar de bovenkant van de pizza, maar ook naar de onderkant. Als de onderkant nog niet gaar is terwijl de bovenkant wel al klaar is, kan je de pizzasteen de volgende keer iets langer laten opwarmen of op een hogere temperatuur bakken. Andersom, als de onderkant al (te) donker wordt terwijl de bovenkant van je pizza nog niet zover is, heb je een aantal opties:
- Mogelijk heb je de deksel te vaak of te lang geopend. Probeer dit te verminderen.
- Misschien is de temperatuur van je pizzasteen te hoog. Ga dan voor een iets lagere temperatuur, bijvoorbeeld 275 graden. Of kijk eventueel voor een andere pizzasteen die zijn warmte iets minder snel afgeeft.
- Mocht je de mogelijkheid hebben, bijvoorbeeld als je roosterverhogers hebt, dan kan je de pizza wat hoger in de Kamado plaatsen. Zo zit hij verder bij de warmtebron vandaan en zit de bovenkant dichter bij de keramische deksel die de warmte op de bovenkant van de pizza reflecteert.
Daarnaast is het grootste nadeel van de Kamado als pizzaoven, dat je de deksel aan de bovenkant helemaal moet openen om de pizza erop te leggen en eraf te halen. Waardoor een deel van de hitte ontsnapt. Sommige Kamado merken hebben hier iets op bedacht, zoals Yakiniku. Zij bieden een pizzamond als opzetstuk aan waarmee je je Kamado omtovert tot échte pizzaoven.
PRAAT MEE OVER DIT BERICHT