BBQ gerookte buikspek is het volgende groot stuk vlees in de low and slow barbecue categorie. Varkensbuik was vroeger alleen verkrijgbaar als gezouten spek en je kwam het tegen als je bijvoorbeeld een heel varken kocht maar bij ons in Nederland en Belgie is het ook bekend als de “speklap” alleen is het dan in plakken gesneden. Tegenwoordig is het bij de meeste slagers gemakkelijk om een goed stuk buikspek te bemachtigen zonder dat het in speklappen gesneden is.
Wij hebben deze buikspek met zwoerd gekocht bij de Internetslagerij waar je heerlijk online vlees kunt bestellen. Wil je deze zonder zwoerd bestel het dan zonder of snij het zelf weg wanneer je het gaat bereiden. Voor dit recept hebben wij de rub BBQ Nerds Pork gebruikt maar een eigen gemaakte rub is ook prima en simpel te maken.
Ingrediënten & bereiding voor de BBQ gerookte buikspek
Voorbereiding: 15 minuten
Marineertijd: 24 uur marineren
Bereiding op de bbq: Indirect met rookhout
Barbecue temperatuur: 120 graden (max 150 graden)
Benodigheden: rookhout en injectie spuit (optioneel)
Vlees + marinade (pekel)
- 2 Kilo buikspek
- 5 eetlepel Worcestershire
- 2 liter water
- 60 gram bruine suiker
- 120 gram zout
- 3 takjes thijm
- 50 gram peper (zwart)
Saus
- 4 eetlepel ketjap
- sap/vet van wat over blijft in de bak/alu folie
Voorbereiding
Haal de buikspek uit de koeling en pak een schaal op zipbag maar doe de buikspek er nog niet bij. Voeg de marinade(pekel) ingrediënten in de schaal of zak en meng dit goed door elkaar. Doe dan de buikspek in de marinade mengsel en zorg ervoor dat het onder de marinade staat. Heb je te weinig marinade dan kan je de marinade keer twee uitvoeren in de schaal of zak. Indien je een injectie spuit hebt kan je deze marinade ook inspuiten zodat het minder lang hoeft te pekelen. Na dit gedaan te hebben kan je de schaal afdekken en deze minimaal 24 uur gekoeld laten staan tenzij je de marinade hebt ingespoten, dan voldoet twee tot vier uur ook prima.
Bereid de barbecue voor met een keteltemperatuur van 100 tot 140 graden en zorg dat deze altijd stabiel blijft, wij gebruiken altijd 120 graden. Hoger dan 140 graden raden wij af i.v.m. het verbranden van de dry rub. Wij maakten gebruik van een smoker maar dit kan ook prima op een Kamado of een kogelbarbecue. Maak wel gebruik van rookhout om extra smaak in het vlees te krijgen anders is het zonde van de buikspek. Haal het vlees uit de koeling en laat dit voor 1 uur buiten de koeling staat. Haal het vlees uit de marinade en spoel deze goed af en de marinade (pekel) hoef je niet meer te bewaren. Droog de buikspek nu goed droog en rub deze in met de dry rub naar eigen keuze.
Bereiding
Wanneer de keteltemperatuur van 120 graden is bereikt mag de buikspek op de barbecue met de vetrand omhoog, dit zodat het vet langs het vlees omlaag gaat en extra smaak afgeeft aan de buikspek. Sluit een kerntemperatuurmeter aan omdat dit gerecht niet op tijd gaat maar op de kerntemperatuur. Zorg voor dit moment voor enkele biertjes of wijntjes want dit kan 3 tot 6 uur duren afhankelijk van de keteltemperatuur en het gewicht van het vlees.
Wanneer de kerntemperatuur van 77 graden word bereikt dan kunnen we de buikspek inpakken, dit zorgt ervoor dat het proces sneller gaat tot we bij een kerntemperatuur van 93 graden komen. Het inpakken kan door het vlees in te wikkelen met alu folie of in een schaal en deze afsluiten met alu folie. Wanneer de kerntemperatuur van 93 graden bereikt is mag de buikspek van barbecue en laten we deze 10 minuten rusten.
Buikspek saus
Doe het vocht/vet wat uit de folie of schaal komt in een pannetje en doe hier de ketjap doorheen en roer het goed door elkaar. Smeer de buikspek in door middel van een kwast te gebruiken of doe de saus apart in een schaaltje bij het vlees om te dippen.
BBQ gerookte buikspek is heerlijk bij een stampot
[recipe type=”cookTime” display=”none”]4-8 uur[/recipe]
[recipe type=”image” display=”none”]https://www.bbqnerds.nl/wp-content/uploads/2020/01/buikspek.jpg[/recipe]
[recipe type=”name” display=”none”]BBQ gerookte buikspek[/recipe]
[recipe type=”description” display=”none”]BBQ gerookte buikspek is het volgende groot stuk vlees in de low and slow barbecue categorie[/recipe]
Recept ziet er erg lekker uit, ga ermee aan de slag. Wat ik mijzelf wel afvraag, waarom wordt er zo’n hoge kerntemperatuur aangehouden? Een temperatuur van rond de 70 graden is toch gebruikelijker?
Klopt, 70 a 73 is het al gaar maar wij gaan hier voor een andere garing waardoor het nog malser word. Wel is het inpakken heel belangrijk om het proces te versnellen en het uitdrogen wat te voorkomen.
Succes met barbecueën!