Zelf pulled pork bitterballen maken?
Ingrediënten & bereiding
Voorbereiding: 30 minuten
Bereiding op de bbq: 10-15 minuten.
Barbecue temperatuur: 200 graden
- 500 g pulled pork
- 2 dl koude bouillon (Wij hebben varken gebruikt maar rundvlees of kip kan ook )
- 100g boter
- 200g bloem (100g voor in de pan en 100g in een schaaltje)
- 3 eieren
- 1 zak bugles chips (verkruimeld)
- zout naar smaak
- peper naar smaak
- 30ml melk
Bereiding van de roux
Snij de pulled pork wat fijner maar je mag nog wel grove stukken terug zien in je bitterbal. Smelt de boter in een pan maar laat het niet aanbranden, roer de bloem erdoor en laat dit ongeveer 2 minuten zacht garen tot een roux. Voeg het eerste deel van de bouillon toe en roer dit tot het is opgelost, vervolgens kan het tweede deel erbij en roer dit tot een gladde saus. Doe de pulled pork erbij en zorg dat het goed gemengd is en laat dit dan nog 1 tot maximaal 2 minuten doorkoken, indien nodig nog even op smaak brengen met zout en peper.
Haal de roux nu uit de pan en verdeel het over een sleede of een groot plat bord. Laat dit minimaal 2 uur koud en stijf worden in de koelkast, breng wel wat vershoudfolie over de roux zodat het niet kan uitdrogen.
Bereiding van de bitterbal
In de tussentijd kan je 3 schalen vullen met de bloem, geklopte eieren en de verkruimelde chips of paneermeel. Snij de roux in portiers die jij graag per bitterbal wil hebben en rol de portiers tot balletjes. Vervolgens haal je een balletje door de bloem, daarop door het eiermengsel en als laatste door de paneermeel. Zorg dat de alle kanten goed bedekt zijn en leg vervolgens de bitterballen terug in de koelkast voor minimaal een half uur.
Bitterballen bakken
Verhit in de tussentijd de olie of frituurpan naar 180 graden en bak de bitterballen circa 4 minuten. Bak er niet teveel tegelijk want dan zakt de temperatuur te snel naar beneden en worden de bitterballen niet goed gebakken.
Heb je bitterballen over? Doe ze in de vriezer en dan zijn ze zeker nog wel een half jaar houdbaar.
PRAAT MEE OVER DIT RECEPT