Een aantal weken geleden zijn wij door Yakiniku benaderd met het verzoek om hun kamado barbecue te testen. Daar zeggen wij natuurlijk geen nee tegen. Zeker omdat wij wel al enkele goede verhalen over Yakiniku kamado’s hebben gehoord, maar hem nog niet eerder zelf hebben uitgeprobeerd.
Wij hebben het model compleet, 19 inch mogen ontvangen. Dit staat ongeveer gelijk aan de large of classic modellen van andere merken, het meest populaire formaat.
Montage
Hij werd geleverd in een grote, stevige kartonnen doos op een pallet. Hij was al zo goed als helemaal in elkaar gezet, dus dat was erg fijn. Alleen het onderstel moest gemonteerd worden, het handvat moest erop geschroefd worden en voor de bijgeleverde zijplankjes moesten er vier houders aan geschroefd worden. Appeltje eitje. Alleen voor het tillen van de kamado heb je echt twee personen nodig.
Al met al hadden we hem met z’n tweeën binnen een halfuur gemonteerd. Erg handig was dat Yakiniku hele fijne montagevideo’s beschikbaar stelt waardoor je precies ziet wat je moet doen.
De looks
Omdat het een behoorlijk flinke barbecue in je tuin is, zijn de looks natuurlijk erg belangrijk. Het is een mooi afgewerkte, stoer ogende zwarte kamado. Met het Yakiniku logo heel mooi aan de voorkant op de dome in het keramiek, onder de luxe uitgevoerde thermometer met een flinke buitenring van RVS. De handgreep en de zijplankjes zijn van bamboe hout, verder is aan de buitenkant eigenlijk alles van RVS, op het keramiek zelf na natuurlijk. Ook de schoorsteen (topvent) is dus van RVS, waardoor dit in tegenstelling tot de gietijzeren varianten niet behandeld hoeft te worden om roesten tegen te gaan. Bovendien zit er een hele handige regenkap op, zodat de regen er niet in valt. Erg handig.
Al met al vinden wij het een hele mooie barbecue met een luxueuze uitstraling doordat alles zo mooi bij elkaar past en er erg degelijk uitziet. De kleur zwart is erg stoer in combinatie met het RVS en bamboe, daarnaast is het ook een hele neutrale kleur die in geen enkele tuin zal misstaan. Dit bijvoorbeeld in tegenstelling tot het rood van de Kamado Joe, waar je echt van moet houden.
De chipfeeder
Het eerste wat opvalt aan de Yakiniku kamado is dat hij een extra opening heeft ten opzichte van de meeste andere kamado’s. In het midden van de kamado zit de zogenaamde chipfeeder. Deze is bedoeld om rookhout toe te voegen. De opening komt uit onder het rooster en onder de eventuele platesetter (ook wel heat deflector genoemd), direct boven de kolen. Ideaal, want wat een gedoe kan dat soms zijn om rookhout toe te voegen.
Normaal gesproken doe je de deksel open, haal je het rooster inclusief eventuele gloeiendhete platesetter eruit, zet je dit ergens neer waarbij je moet oppassen dat je geen schade aanbrengt door de hitte, voeg je het rookhout toe, zet je alles er weer terug in en sluit je de deksel. Dat alles ook nog eens heel gehaast, want hoe langer je de deksel open hebt staan, hoe hoger de temperatuur zal stijgen. Oefening baart kunst natuurlijk, maar zeker de eerste keren is dit een gigantisch gehannes waardoor je het wel eens laat om nog wat extra rookhout toe te voegen.
Met de chipfeeder draai je heel simpel de kleine opening open, voeg je via die opening direct het rookhout toe en klaar is kees. Om te voorkomen dat je je handen verbrandt is hij ook nog eens dubbel geïsoleerd. Het enige wat je hiervoor nodig hebt is de woodchipper welke jammer genoeg niet standaard wordt meegeleverd. Omdat de chipfeeder zo’n groot pluspunt van de Yakiniku is en het toevoegen van rookhout zoveel gemakkelijker maakt, raden wij absoluut aan om deze gelijk aan je bestelling toe te voegen.
De meegeleverde accessoires
Zoals gezegd hebben wij het model compleet, 19 inch toegestuurd gekregen. Vanwege de naam waren de verwachtingen hooggespannen. Het grote nadeel van sommige andere merken, met name Big Green Egg, is dat er standaard geen accessoires bij zitten en dat deze erg duur zijn om er los bij aan te schaffen. Zelfs een platesetter, wat toch echt een must is voor een kamado, moet je soms apart aanschaffen. Gelukkig is dat bij Yakiniku niet het geval. Bij dit model worden de volgende accessoires standaard meegeleverd:
- Het onderstel van RVS
- Twee bamboe zijplankjes
- Schoorsteen met regenkap
- Een kolenmand waardoor je in één keer de kolen eruit kunt tillen, en heel gemakkelijk het as eraf kunt schudden.
- Een as opvangschaal, heel handig om het as op te ruimen in plaats van met een aspook het eruit te moeten schrapen.
- De Pro Set, Yakiniku’s multi level systeem met daarbij twee halve RVS roosters en 2 halve platesetters.
Hier zijn wij zeer over te spreken, het is oprecht een compleet model waar je direct mee aan de slag kunt. Ook erg fijn dat je er gelijk twee halve roosters en platesetters bij krijgt in plaats van hele, want nu kan je direct al aan de slag met twee zones: direct én indirect. Het enige wat we jammer vinden is dat de woodchipper niet wordt meegeleverd. Gezien de naam van het model, en omdat de kamado over een chipfeeder beschikt, hadden wij dat eigenlijk wel verwacht. Maar deze moet je er dus apart bij bestellen. Wel moet gezegd worden dat de meeste andere merken geen chipfeeder hebben, dus daar heb je deze optie niet eens. Jammer dat het accessoire er hier niet standaard bij zit, maar je hebt de optie tenminste. Wat alsnog een pluspunt is ten opzichte van de merken die deze optie helemaal niet hebben.
Wat nog meer opvalt
Handig rooster bij luchtinlaat
Het rooster bij de luchtinlaat heeft in het begin weinig openingen, dit worden er steeds meer. Erg fijn, want het luistert vooral bij low & slow bereidingen erg nauw hoe ver je dit rooster open zet. Net een tikkeltje te ver, en de temperatuur kan al behoorlijk doorschieten. Door het ontwerp van het rooster maakt het op lage temperaturen een stuk minder uit als je hem net een tikkeltje verder of minder ver open zet. Het maakt het dus makkelijker om de gewenste temperatuur te bereiken, zeker wanneer je nog niet zoveel ervaring hebt. Een klein, maar erg fijn pluspuntje.
Vuurschaal bestaat uit losse delen
De vuurring, de keramische schaal waar het houtskool zich in bevindt, bestaat uit losse delen. Doordat het houtskool zich direct in de vuurring bevindt, krijgt deze soms extreme temperaturen te verduren. Door deze temperatuurschommelingen zet het keramiek uit en krimpt het weer in. Daar is niet aan te ontkomen. Wanneer de vuurring één geheel stuk keramiek is, heb je kans dat hij op een gegeven moment breekt. Waardoor hij instabiel kan worden, want je rooster rust erop. Net als een aantal andere merken heeft Yakiniku dit opgelost door de vuurring op te bouwen uit 9 losse delen, waardoor de kans op breken minimaal wordt.
Fiberglass afdichting
De afdichting tussen de base en de deksel is van fiberglass, wat beter afsluit en langer meegaat dan het traditionele vilt.
Kwaliteit en garantie
Qua kwaliteit dingt dingt de Yakiniku absoluut mee met de bekende A-merken. Hij voelt zeer degelijk aan en ziet er ook zo uit met onder andere het 33 mm dikke keramiek, gemaakt met cordieriet en quartz. Ook tijdens gebruik van de kamado blijft de temperatuur heel stabiel.
Dé graadmeter voor kwaliteit is wat ons betreft de garantie. Want het is natuurlijk alleszeggend of een fabrikant een hele lange garantie durft te geven, of het bij een wat kortere garantie houdt. Alleen fabrikanten die écht kwaliteit leveren, geven hele lange garanties af.
Yakiniku geeft 20 jaar garantie op de keramische buitenschil: het zwart geglazuurde keramiek. Op de overige onderdelen geven ze 2 jaar garantie, en op de extra accessoires 1 jaar. Al met al is de garantie in lijn met de mindere A-merken (zoals The Bastard) en de betere budget merken (zoals Grill Guru).
Wat we wel jammer vinden, is dat Yakiniku de marketing methode van The Bastard heeft overgenomen en adverteert met levenslange garantie. In onze ogen enigszins misleidend, omdat ze je hiermee op het verkeerde been zetten en doen voorkomen alsof de garantie hetzelfde is als bij de drie merken die daadwerkelijk levenslange garantie geven. Maar het lijkt helaas een trend te zijn geworden. We blijven het jammer vinden dat ze niet gewoon adverteren met 20 jaar, want dat is natuurlijk gigantisch lang en gewoon een hele nette garantieperiode.
De prijs
Dit complete 19 inch model kost (zonder korting) €1450 en is daarmee een stuk goedkoper dan de meeste A-merken. Zonder onderstel en zijtafels, maar met dezelfde accessoires kost hij €1175. Interessant wanneer je hem wil inbouwen in je buitenkeuken.
Speciale kortingscode
Wat het extra interessant maakt is dat wij onze lezers namens Yakiniku een korting van 10% mogen aanbieden op alle artikelen van Yakiniku. Daarmee komt de prijs voor jou uit op €1305 inclusief onderstel en zijtafels, of €1058 wanneer je hem inbouwt of los neerzet. Om deze korting te krijgen, hoef je bij het afrekenen alleen de volgende kortingscode in te vullen: yakinikuXbbqnerds.
Conclusie
Al met al zijn wij zeer te spreken over de Yakiniku Kamado. Het is een heel mooi en, zeker met onze kortingscode, veel goedkoper alternatief voor de bekende A-merken. De chipfeeder maakt hem uniek. Big Green Egg is het enige merk dat zo’n prachtig multi level systeem met handgrepen heeft gemaakt, dat het nog een beetje te doen is om alles eruit te halen om rookhout tijdens de bereiding toe te voegen. Maar bij de Yakiniku kamado is dat niet eens nodig en heb je met de chipfeeder altijd een shortcut.
Wat ons betreft het alternatief voor de bekende A-merken. Met de chipfeeder als heel groot voordeel. En met kortingscode yakinikuXbbqnerds ook nog eens een stuk goedkoper.
PRAAT MEE OVER DIT BERICHT