Er zijn vele soorten maten rookhout te krijgen maar welke je gebruikt is vaak nog niet duidelijk. Roken kan je verdelen in twee soorten en dat is koud roken of warm roken.
Bij koud roken gebruik je alleen een temperatuur om je brandstof te laten ontbranden. Bij koud roken word gebruik gemaakt van rook mot, dit is heel fijn zaagsel wat doormiddel van bijvoorbeeld een cold smoke generator ontbrand word. Over koud roken komen wij later nog terug dit jaar.
Warm roken is dus bij een hogere temperatuur waarbij het hout tot een temperatuur komt zodat het gaat roken. Warm roken zijn verschillende technieken voor en afhankelijk van het gerecht en de sterkte van de rooksmaak de keuze van je rookhout.
Welke soorten rookhout zijn er?
De meest voorkomende soorten rookhout zijn:
- Rook mot
- Rook snippers
- Rook chunks
- Rook plank
- Pellets
- Gekloven hout (hout gestookte smoker of vuurkorf)
Veel mensen zullen zeggen dat houtskool ook in dit rijtje moet staan maar houtskool geeft een minimale afgifte van rooksmaak/bbq smaak aan je stuk vlees, vis of groente. Wijzelf gebruiken houtskool ook niet om een rooksmaak te geven aan ons eten, wel kan je een authentieke smaak creëren door houtskool tegenover het gasfornuis.
Rook mot
Dit is een fijne stof van zaagsel en zoals wij het al eerder benoemden word dit bij koud roken gebruikt. Ook zie je het veel bij palingroken dat nat zaagsel op het vuur gegooid word om veel rook te creëren.
Rook snippers
Rook snippers zijn grotere stukjes versnipperd hout. Snippers worden vaak gebruikt bij een korte bereiden op de barbecue waar wel een rooksmaak gecreëerd moet worden.
Bij het gebruik van rook snippers word vaak gezegd om deze te laten weken in water, DOE DIT NIET! Dit heeft totaal geen positief effect voor het roken. Wat er vooral gebeurt is dat het water eerst moet verdampen voordat de snippers op juiste temperatuur komen om hun rookafgifte te bereiken. Dit kan betekenen dat het zo een kwartier tot 20 minuten later pas gaat roken, wel kan het zijn dat je wat rook ziet maar dit is niets meer dan waterdamp en waterdamp geeft geen rooksmaak. Bespaar je dus tijd en week absoluut niet de snippers.
De rook snippers kan je niet zomaar in het vuur gooien want dan zal het direct verbranden. Maak gebruik van een Smoker box of een pakketje van aluminium folie. Op deze manier blijf je voor ongeveer een 15 a 30 minuten rook maken.
Roken met snippers is dus vooral voor de kortere sessies waar je aan jouw gerecht wel een rooksmaak wilt hebben. Denk bijvoorbeeld aan:
Hoe maak je een aluminium pakketje?
Pak een groot stuk aluminiumfolie en lieg hier wat houtsnippers in. Vouw het pakketje dicht en prik er met een bamboe prikker of wat vergelijkbaars enkele gaatjes rondom in het pakket. Je mag best wat gaatjes maken maar overdrijven is ook een vak. Leg het alu pakket met de rook snippers op de brandende kolen en je hebt een zelfgemaakte smoker box.
Rook chunks
De rook chunks zal je vast al wel een keer voorbij zien komen en word door ons veel gebruikt omdat wij van de langzaam gegaarde bbq sessies zijn en chunks zijn dus ideaal om te gebruiken bij langere rookafgifte tijdens een barbecue sessie. Wijzelf gebruiken chunks als wij een rookmoment van 30 minuten of langer willen hebben en gebruiken dan 1 of meerdere chunks, afhankelijk van de intense rooksmaak die wij aan het gerecht willen geven. Dit zal jij zelf moeten experimenteren maar voor elke half uur gebruiken wij 1 chunk in principe, maar vele wegen leiden naar Rome en zo zal iedereen uiteindelijk een aantal inschatting voor zichzelf kunnen maken.
Rook chunks kan je in dit geval direct op de kolen gebruiken en hiervoor heb je dus niets extra’s nodig zoals wel bij mot of snippers zo is.
Rookplank
Een rookplank werkt bijna hetzelfde als een chunk alleen laat je de plank op het rooster boven de kolen liggen in plaats van dat je het in de kolen legt. Uiteraard is dit wel mogelijk maar de plank zal heel snel op zijn tegenover de plank direct boven de kolen te gebruiken.
Het voordeel van de rookplank is dat je het gerecht op de rookplank zelf kan leggen waardoor het snel de rook op zich neemt en je dus een korte tijd maar hoeft te roken.
Pellets
Pellets is een geperst hout welke vaak in cilindervorm verkocht word en deze zijn geschikt voor een pellet grill. In deze blog zullen wij op deze rookvorm niet behandelen omdat je altijd al rookt door deze brandstof en de rookvorm is hetzelfde als bijvoorbeeld de offset smoker.
Gekloven hout
Hier gaan wij ook niet te diep op in want dit is de rookvorm van de offset Smoker welke voor iedereen al wel bekend is. Door het alleen stoken met hout krijg je al de rooksmaak in je gerecht en hiervoor zijn dus geen andere hout rook soorten nodig.
Welke houtsoort gebruik je bij welk stuk vlees?
Dat is voor iedereen verschillend want ik hou misschien van zwaar gerookt varkensvlees terwijl mijn vriendin van zacht gerookt varkensvlees houd. Het is dus altijd een kwestie van de smaak van een ander maar voor bepaalde vleessoorten is niet elk stuk hout geschikt.
Hieronder hebben wij een soort van basis regel neergezet en aan jullie is het nu tijd om hier mee te experimenteren wat voor jullie goed werkt.
Zijn er ook houtsoorten die ik niet kan of mag gebruiken?
Ja, deze zijn er ook. Sommige houtsoorten is het voor je gezondheid beter om niet te gebruiken zoals de volgende:
- Naaldbomen (er zijn een paar die wel kunnen maar de meeste niet door de hars)
- Bewerkt hout
- Conifeer
- Afval hout
- Oude meubels
PRAAT MEE OVER DIT BERICHT