Ooit was het een restproduct, maar inmiddels een van de populairste stukken van het varken. We hebben het natuurlijk over spareribs, inmiddels een van de populairste barbecue gerechten. Waarschijnlijk heb je ze al vaak gegeten en waren ze elke keer totaal anders. Dit komt door de grote verschillen in hoe ze gesneden zijn én in hoe ze bereid worden. In dit recept leggen we je uit voor welke snede je het beste kunt gaan en hoe je ze op de voor jou perfecte wijze kunt bereiden.
Welke spareribs moet ik kopen?
Aan de ene sparerib zit meer vlees dan aan de ander. Sommige spareribs worden tegen de ribben aan afgesneden, waardoor je eigenlijk alleen maar het vlees dat tussen de ribben zit overhoudt. Wij houden van dikbevleesde spareribs, met ketting heet dat. Dat is een stuk vlees aan de bovenkant, waardoor je aan de bovenkant de ribben niet direct ziet.
Theorie: wat is de 3-2-1 methode?
Waarschijnlijk heb je wel eens van de low & slow 3-2-1 methode gehoord. Het klinkt misschien ingewikkeld, maar eigenlijk is het bereiden van spareribs met deze methode heel erg simpel. 3-2-1 staat voor de volgende 3 stappen waarbij het meer om de methode gaat dan om de exacte tijden:
- De 3 staat voor 3 uur roken. Dus gewoon indirect op de BBQ met flink wat rookhout.
- De 2 staat voor 2 uur doorgaren, ingepakt op de BBQ. Wij pakken de spareribs in met aluminiumfolie, maar je kan ook butcher paper gebruiken.
- De 1 staat voor 1 uur uitgepakt op de BBQ. Dit is de laatste stap, waarbij je de spareribs insmeert met saus en een bark creëert.
In dit recept maken we gebruik van deze methode, maar dan wel in aangepaste vorm. Als je de 3-2-1 methode volledig zou aanhouden en dus in totaal een bereidingstijd van 6 uur aanhoudt, worden de in Nederland gangbare spareribs (baby back ribs) wat ons betreft te zacht. Je krijgt dan echt ‘fall of the bone’ spareribs. Je kunt de ribbetjes dan zo uit het vlees trekken en het vlees valt heel gemakkelijk uit elkaar. Wij vinden het lekkerder als er nog een lichte bite in zit. Daarom houden wij een iets kortere bereidingstijd aan van in totaal zo’n 5 uur.
Let op: voorkoken is uit den boze!
In veel recepten zie je dat de spareribs eerst voorgekookt worden. Dat is wat ons betreft echter uit den boze! Niet alleen mis je de heerlijke rooksmaak die je op de BBQ meegeeft gedurende de eerste uren, ook verliezen ze enorm veel smaak. Als je ze kookt zal het water namelijk een hoop van de smaak opnemen, wat betekent dat de spareribs deze smaak hebben verloren.
Voor welk type BBQ is dit recept?
Dit recept geldt voor alle typen barbecues. Wij hebben zelf voor dit recept de spareribs op een kamado bbq gemaakt. Door middel van een plate setter creëer je een indirecte zone.
Ook op een pellet smoker, of zelfs een offset smoker kan je dit direct 1-op-1 aanhouden.
Tot slot kunt je dit recept ook heel goed gebruiken voor een ketel bbq. Om een indirecte zone te maken, raden wij aan om gebruik te maken van de snake methode.
PRAAT MEE OVER DIT RECEPT