Surf en turf staat voor het combineren van vlees en vis in één gerecht. Maak hier een gehaktmengsel van en je kan een broodje hamburger creëren wat even heel anders is dan een standaard broodje hamburger maar een surf and turf hamburger.
Ingrediënten & bereiding
Voorbereiding: 30 minuten
Bereiding op de bbq: 10-15 minuten.
Barbecue temperatuur: 200 graden
- 100 gram gepelde gamba’s ( ongever 6 tot 7 stuks)
- 150 – 200 gram ossenhaas
- 1 kleine teen knoflook fijn gesneden
- 1 sjalot fijn gesneden
- Chilli saus
- peper
- zout
- Rucola
- Augurk
- Tuinkers
- bloemkool roosjes
- Brood naar eigen keuze
- Cheddar kaas
- Mayonaise
- Ketchup
- Mosterd
[gdlr_quote align=”center” ]Inplaats van een ossenhaas kan ook rundergehakt gebruikt worden, deze hoeft dan niet door een gehaktmolen.[/gdlr_quote][gdlr_space height=”30px”]
Hamburger mengsel maken
Snij de gamba’s in grove stukken fijn zodat het in de burger te zien is dat er gamba’s in zitten en leg dit even aan de kant. Snij de half bevroren ossenhaas in enkele stukken zodat deze makkelijk in de gehaktmolen kan. Maal het gehakt tot deze nog een beetje grof is en voeg de gamba’s, sjalot, knoflook, peper en zout tot en meng deze tot een burger mengsel. Pers het mengsel in een burger pers en leg de burgers dan voor een half uur in de koelkast. Pers de hamburger circa tot 2 cm dik en vooral niet te dik i.v.m. de grill tijd.
Heb je geen burger pers? Niet erg want het kan ook met de hand maar pers het wel heel goed samen anders valt hij uit elkaar op de barbecue.
Voorbereiding van het grillen
Snij de bloemkool roosjes fijn samen met het tuinkers en snij de augurk in plakjes en zet deze weg om later te gebruiken. Meng de mayonaise, ketchup en mosterd tot 1 saus en zet deze ook weg om later te gebruiken. Verwarm in de tussentijd de barbecue naar een keteltemperatuur van 180-200 graden en maak deze klaar om te grillen. Wanneer deze de temperatuur bereikt heeft kan je de hamburgers uit de koelkast halen en in de tussentijd kan je de broodjes van de binnenkant even op de grill leggen voor 2 minuten.
Het grillen en opmaken van de burger
Leg de hamburgers nu op de gril en we gaan grillen dus boven de kolen. Bak deze circa 5 tot 6 minuten per kant en flip maar 1 keer. Na het flippen kan je de cheddar boven op de hamburgers leggen en bak deze kant ook circa 5 tot 6 minuten tot je een medium burger met een kerntemperatuur van 58-60 graden heb. Als optie zou je een kerntemperatuur meter kunnen gebruiken maar vaak is dit niet nodig. In de tussentijd kan je het onderste broodjes alvast beleggen met de groenten en saus. Wanneer de hamburgers klaar zijn leg een hamburger op het broodje en doe hier ook weer saus en groeten op, maak de burger af met wat chilisaus en het bovenste deel van het broodje en de surf and turf hamburger is klaar om gegeten te worden.
PRAAT MEE OVER DIT RECEPT