Je hebt de knoop doorgehakt: je gaat je BBQ skills naar een hoger niveau tillen met een kamado. Een geweldige keuze! Maar nu sta je voor het volgende dilemma: welke kamado wordt het precies? Welk merk, welk model en welk formaat? Je hebt al een kamado voor een paar honderd euro, terwijl een gemiddelde Big Green Egg al snel tweeduizend euro kost inclusief de benodigde accessoires.
In dit artikel helpen we je op een objectieve manier bij je keuze voor de perfecte kamado. Na het lezen weet je precies welke kamado het beste bij jouw specifieke situatie, kookstijl en budget past – en waarom. We zoomen in op alle belangrijke verschillen: formaat, kwaliteit, prijs, en mogelijkheden met de verschillende merken en modellen.
Waarom is een kamado BBQ zo uniek?
Als je dit artikel leest ben je waarschijnlijk al bekend met de kenmerken van een kamado. Toch is het goed om even de belangrijkste punten te benadrukken, waarbij we vooral kijken naar wat een kamado onderscheidt van andere types barbecue.
Een kamado is een eivormige keramische barbecue die zijn roots heeft in 3000 jaar oude Japanse kooktradities. Het keramiek houdt warmte extreem goed vast, waar een reguliere ketelbarbecue bij 5°C al snel 15-20 graden temperatuur verliest als je de deksel opent, herstelt een kamado zich binnen 1-2 minuten. Dit maakt hem:
- Zuiniger in gebruik: Met dezelfde hoeveelheid houtskool barbecue je 3-4 keer zo lang als op een traditionele barbecue
- Temperatuurstabieler: Perfect voor low & slow gerechten zoals pulled pork, spare ribs en beef brisket
- Veelzijdiger: Met een platesetter (heat deflector) transformeer je je kamado van grill naar oven of smoker
- Jaarrond bruikbaar: Zelfs bij -5°C in de winter blijft je kamado moeiteloos op temperatuur
- Hogere temperaturen: Ideaal voor perfecte pizza’s op 350-400°C, waar normale BBQ’s vaak maar tot 250°C komen
Het verschil proef je direct: een perfect gegaarde spareribs met een mooie smoke ring of een knapperige pizza met luchtige korst zijn op een kamado geen gelukstreffer, maar een constante realiteit.
Welk formaat moet je kiezen?
Een cruciale keuze die je zult moeten maken is voor welk formaat je gaat. De grootste valkuil hier: veel kopers laten zich leiden door het aantal personen voor wie ze willen barbecueën, maar de werkelijke afweging is veel complexer. Het gaat vooral om wat je ermee wil kunnen doen.
Formaat | Diameter rooster | Ideaal voor | Nadelen | Prijsindicatie A-merk |
---|---|---|---|---|
Mini | ±25 cm | Camping, balkon, kleine gerechten | Zeer beperkte ruimte, weinig accessoires | €350-600 |
Small | ±33 cm | Kleine gezinnen, beperkte ruimte | Te klein voor grotere stukken vlees | €600-1000 |
Medium | ±40 cm | Gezinnen tot 4 personen | Net te klein voor meerdere bereidingen tegelijk | €800-1600 |
Large | ±47 cm | Tot 8 personen, veelzijdig gebruik | Hogere investering, meer ruimte nodig | €1100-2500 |
XL | ±58 cm | Grote gezelschappen, cateraars | Traag opwarmen, hoog houtskoolverbruik | €1800-3500 |
XXL | ±74 cm | Professioneel gebruik | Zeer kostbaar, moeilijk te verplaatsen | €3000+ |
“De extra €300 voor een large in plaats van medium kamado was de beste BBQ-investering die ik ooit deed,” zei een goede vriend ooit tegen mij. “Je krijgt niet alleen 40% meer ruimte, maar opent een wereld aan mogelijkheden die je met een medium gewoon kunt vergeten.”
Het populairste formaat is de large (±47 cm) en daar is een goede reden voor. Je kunt er werkelijk alles mee: van een pizza-avond voor het hele gezin tot een compleet 3-gangen diner. Ook kun je op dit formaat je kamado in verschillende zones opdelen. Op het ene deel gril je direct op een gietijzeren rooster en op het andere deel ga je voor een indirecte bereiding.
Onze ervaring is dat de medium daar vaak nét te klein voor is. Op een large kan het soms wat krap zijn, maar is er gewoon gigantisch veel mogelijk. Zo ook in de hoogte, met bijvoorbeeld een multi-level systeem.
Wil je alle vrijheid qua ruimte, dan is een XL ideaal. Maar bedenk je daarbij ook dat dit vaak een overkill aan ruimte is. De XL is niet alleen duurder in aanschaf; ook de accessoires zijn duurder, hij verbruikt meer houtskool en hij warmt iets minder snel op. In de winter kan het wel 30-40 minuten langer duren voor je XL op temperatuur is vergeleken met een medium.
Onze aanbeveling: Ga voor een large als je een échte alleskunner zoekt die je als volwaardige buitenkeuken kunt gebruiken. Weet je niet helemaal zeker of barbecueën een blijvende hobby is, kies dan voor een mini of small formaat. De medium raden wij eigenlijk bijna nooit aan – hij is net niet veelzijdig genoeg voor de echte BBQ-nerd, maar al wel een flinke investering.
Budget bepalen: wat mag een goede kamado kosten?
Hoe gek ga je het maken? Als je een vast budget hebt dan is dat natuurlijk geen discussiepunt. Maar het kan helpen om te weten wat een realistische investering is voor verschillende kwaliteitsniveaus.
Budget-segment (€500-800): Basismodellen van merken als Grill Guru, Grizzly Grills
- Compleet met standaard, vaak inclusief platesetter
- Wettelijke garantie van 2 jaar, soms met extra garantie op buitenschil
- Prima voor occasionele barbecueërs
Middensegment (€800-1500): The Bastard, Yakiniku
- Betere kwaliteit keramiek, vaak 20 jaar garantie op buitenwerk
- Uitgebreidere accessoires standaard meegeleverd
- Geschikt voor frequente gebruikers
Premium-segment (€1500-2500+): Big Green Egg, Kamado Joe, Primo
- Hoogste kwaliteit keramiek, tot levenslange garantie
- Perfecte afwerking, duurzame onderdelen
- Voor de serieuze BBQ-liefhebber die jarenlang plezier wil hebben
“Ik ben begonnen met een Grill Guru Large voor €900, prima kamado voor de beginnende gebruiker. Na twee jaar intensief barbecueën ben ik overgestapt naar een Big Green Egg. Het verschil in temperatuurstabiliteit en afwerking is echt merkbaar, maar voor beginners is dat verschil het prijsverschil niet altijd waard”, deelt Joost in onze reacties.
Kwaliteit en garantie: waar betaal je eigenlijk voor?
Het grootste verschil tussen budget en premium zit in het keramiek. Het keramiek van de A-merken is vaak beter bestand tegen extreme temperaturen en thermische schokken (snel opwarmen of afkoelen). Bij intensief gebruik en hoge temperaturen (zoals pizza bakken op 350-400°C) komt dit kwaliteitsverschil duidelijk naar voren.
Premium kamado’s zoals de Big Green Egg zijn ontwikkeld met NASA-keramiek dat temperaturen tot 1200°C kan weerstaan, terwijl budget-modellen vaak maar tot 800-900°C getest zijn. In de praktijk betekent dit:
- A-merken houden de warmte beter vast (5-10% minder houtskoolverbruik)
- Ze zijn stabieler in temperatuur (2-3°C afwijking vs. 5-10°C bij budget-modellen)
- Ze gaan aanzienlijk langer mee (15+ jaar vs. 5-8 jaar bij intensief gebruik)
De garantievoorwaarden laten dit kwaliteitsverschil duidelijk zien:
Merk | Garantie keramiek | Garantie metalen onderdelen | Garantie vilt |
---|---|---|---|
Big Green Egg | Levenslang | 5 jaar | 1 jaar |
Kamado Joe | Levenslang | 5 jaar | 2 jaar |
Primo | Levenslang | 5 jaar | 1 jaar |
Yakiniku | 20 jaar (buitenwerk) | 5 jaar | 1 jaar |
The Bastard | 20 jaar (buitenwerk) | 5 jaar | 1 jaar |
Grill Guru | 20 jaar (alleen buitenschil) | 2 jaar | 1 jaar |
Let op: Een truc die sommige merken gebruiken is om een lange garantie aan te bieden, maar uitsluitend op de keramische buitenschil. De vuurschaal (fire box), waar de kolen in liggen, wordt veel heter en barst dus eerder. Hierop geven ze vaak slechts 2 jaar garantie. Lees de kleine lettertjes!
Naast het keramiek is de afwerking van de overige onderdelen vaak ook een stuk beter bij de A-merken:
- Dekselscharnier dat het openen verlicht met veermechanisme
- Top cap (luchtregelaar) die niet verschuift bij het openen van de deksel
- Hoogwaardiger vilt dat langer meegaat en beter afsluit
- Betere wielconstructies en robuustere poten
Eva uit Rotterdam vertelt in onze comments: “Mijn eerste kamado was een budgetmodel. Na drie jaar intensief gebruik begon het keramiek haarscheurtjes te vertonen en werkte het scharnier niet meer soepel. De upgrade naar een Kamado Joe was een grote stap qua prijs, maar de kwaliteitsverschillen rechtvaardigen voor mij de investering. Vooral het ‘airlift’-scharnier is een gamechanger.”
Accessoires en mogelijkheden: de verborgen kosten
Een cruciaal aspect dat veel beginners over het hoofd zien: de kosten voor essentiële accessoires. Sommige merken leveren een barebones-kamado zonder accessoires, terwijl andere een compleet pakket aanbieden.
Essentiële accessoires voor elke kamado:
- Platesetter/heat deflector: €80-150
- Kernthermometer: €30-100
- Aspan of aszuiger: €30-60
- Houtskoolhark: €20-40
- Beschermhoes: €50-150
Accessoires voor de gevorderde gebruiker:
- Multi-level rek: €70-150
- Gietijzeren rooster: €60-120
- Pizzasteen: €40-90
- Rotisserie: €150-300
- Gietijzeren wok: €60-100
Als je een Big Green Egg Large koopt (±€1700), moet je rekenen op nog eens €300-500 aan essentiële accessoires. Een Kamado Joe Classic III (±€1900) wordt daarentegen geleverd met platesetter, multi-level systeem en accessoires ter waarde van ongeveer €350.
Welk A-merk moet je kiezen?
Heb je gekozen voor een A-merk, dan vind je kwaliteit en garantie erg belangrijk. Je wilt het beste van het beste. Toch zijn er aanzienlijke verschillen tussen de verschillende A-merken in gebruikservaring, innovatie en prijsstelling.
A-merken met levenslange garantie
Er zijn drie A-merken die daadwerkelijk levenslange garantie aanbieden op al het keramiek. Hiermee koop je een kamado voor het leven.
Big Green Egg

De Big Green Egg is natuurlijk het bekendste merk. Het merk staat voor kwaliteit. Ze willen in alles de beste zijn. Niet alleen is hun door de NASA ontwikkelde keramiek van de beste kwaliteit, dat bekrachtigen ze ook nog eens met hun levenslange garantie op al het keramiek. Daarnaast is de afwerking subliem. De top cap (rEGGulator) werkt fantastisch, fijner dan die van andere merken. Ze hebben een gigantisch assortiment aan accessoires. Deze accessoires brengen ze overigens niet zomaar uit, ze testen deze eerst zeer uitgebreid om alles perfect op elkaar af te laten stemmen. En dat merk je. Er is geen kamado die zo fijn werkt als de Big Green Egg.
Dan is het klaar toch, en is de keuze zo gemaakt? Ja, maar de Big Green Egg heeft één nadeel. En dat is de prijs. Het is de duurste kamado en hij wordt ook nog eens zonder accessoires geleverd. En de accessoires die je er dus los bij moet kopen, zijn ook nog eens behoorlijk aan de prijs. Alleen al de plate setter, in de wereld van Big Green Egg ConvEGGtor genoemd, kost op het moment van schrijven €135 voor de large. En dat is een absolute must bij een kamado. Wel kan je de overige accessoires, zoals het sublieme multi-level systeem EGGspander, op een later moment aanschaffen. Maar bij andere merken wordt dit er vaak standaard bijgeleverd.

Als je het geld ervoor hebt hoef je eigenlijk niet meer verder te lezen en raden wij aan om de Big Green Egg gelijk te kopen. Je toekomstige Big Green Egg zal je nooit teleurstellen. Alles wordt door dit merk tot in de puntjes geperfectioneerd voordat het op de markt wordt gebracht.
Kamado Joe

Vaak wordt getwijfeld tussen de Big Green Egg en Kamado Joe. In veel opzichten komen ze met elkaar overeen: ook de Kamado Joe is een zeer kwalitatieve kamado met levenslange garantie op al het keramiek. Het grootste verschil zit hem -naast de kleur- in de innovatie. Je moet Big Green Egg eigenlijk zien als het grote gevestigde merk dat alle details al tot de puntjes geweldig op orde heeft, terwijl Kamado Joe pas korter geleden om de hoek is komen kijken. De basis hebben zij ook goed op orde, maar ze hebben enorm snel geïnnoveerd. Velen vinden dat bewonderenswaardig en gaan juist daarvoor voor de Kamado Joe. Wij juichen innovatie natuurlijk ook toe. Enig nadeel is echter dat er wel eens wat kinderziektes in willen zitten, sommige dingen hadden gewoon beter getest moeten worden voordat het werd uitgebracht. Een voorbeeld is de top cap. In principe een prachtig idee, maar al jaren lopen gebruikers tegen het probleem aan dat de poedercoating aan de binnenkant wel eens los wil laten. Dit wordt altijd netjes onder garantie opgelost, maar soms duurt het maanden voordat ze een nieuwe op voorraad hebben en kunnen toesturen. En met een nieuwe top cap is het probleem niet opgelost, en doet hetzelfde probleem zich later mogelijk weer voor.
Tekenend voor hun innovatieve karakter is dat Kamado Joe het eerste merk was met een multi-level systeem genaamd divide and conquer én dat het nog altijd het enige merk is met een scharnier dat de deksel in elke positie laat zweven. Met je pink kan je de deksel optillen, terwijl je daar bij de andere merken toch wel wat spierballen voor nodig hebt. Geweldig!
De benaming van de verschillende formaten is bij Kamado Joe net iets anders dan bij de meeste merken. De Kamado Joe Classic is hun versie van de large, en dan ook het populairste model. De XL noemen ze Big Joe en ten slotte hebben ze een Kamado Joe Junior welke je kunt vergelijken met een small.
Qua prijs zit Kamado Joe ook in het hoge segment, echter standaard worden er een hoop accessoires meegeleverd waardoor er toch een aardig prijsverschil is met de Big Green Egg.

Houd jij van innovatie? Dan is de Kamado Joe een hele goede keuze. Zeker wanneer je voor de classic II gaat is hij ook nog eens zéér betaalbaar. Wil je echt het nieuwste van het nieuwste, ga dan voor de classic III met onder andere een veel beter onderstel en een diepere base.
Primo (Oval Grill)

Primo is met recht de vreemde eend in de bijt, en dat is niet ten nadele van Primo. Het is het enige kamado merk met een ovale in plaats van ronde grill. Geniaal, want je kan er écht een hoop meer op kwijt, al helemaal wanneer je je rooster in tweeën opsplitst om op het ene gedeelte direct en op het andere gedeelte indirect te barbecueën.
Het kan met recht een A-merk genoemd worden omdat ook bij Primo het keramiek van zeer hoge kwaliteit is, wat wordt bevestigd door hun levenslange garantie daarop.
Zo ook qua prijs, hij is ongeveer net zo duur als de Big Green Egg. Het is wat ons betreft een kwestie van smaak en net wat je voorkeur heeft. De ovale vorm geeft je meer ruimte, maar is soms ook onhandig. Zo neemt hij meer ruimte in je buitenkeuken in beslag en past hij niet in de meeste inbouwtafels. Datzelfde geldt overigens voor veel universele accessoires, ook die zullen allemaal gericht zijn op ronde kamado’s.
A-merken met 20 jaar garantie
Naast de topmerken met levenslange garantie zijn er ook uitstekende A-merken die 20 jaar garantie bieden op (delen van) het keramiek. Deze vallen in een wat lager prijssegment maar bieden nog steeds uitstekende kwaliteit.
Yakiniku

Wat ons betreft is Yakiniku de winnaar qua prijs/kwaliteitsverhouding. Hij is erg fijn in gebruik, voelt zeer degelijk aan en heeft één groot voordeel ten opzichte van alle andere hier genoemde kamado’s: de chipfeeder waarmee je heel gemakkelijk tussendoor rookhout kunt toevoegen. Wij hebben de Yakiniku zelf mogen uittesten en hierover een uitgebreide review geschreven welke je hier kunt lezen. Daarin vind je ook een filmpje over de chipfeeder.
Qua keramiek en garantie zit je bij Yakiniku zoals gezegd iets minder goed dan bij de duurdere A-merken, en dat is dan ook waar het grootste verschil in zit. In plaats van levenslange garantie op al het keramiek, krijg je bij Yakiniku 20 jaar garantie op het buitenwerk. Dat is natuurlijk nog steeds hartstikke lang en hoeft wat ons betreft geen dealbreaker te zijn.
Daartegenover staat wel de veel aantrekkelijkere prijs van Yakiniku. Met een kleiner budget heb je toch een prachtige A-merk kamado in je achtertuin staan met 20 jaar garantie op de duurste en meest kwetsbare onderdelen. Ook nog eens van Nederlandse bodem. Zeker met onze kortingscode yakinikuXbbqnerds is de Yakiniku zeer aantrekkelijk geprijsd.

Wat ons betreft het alternatief voor de bekende A-merken. Met de chipfeeder als heel groot voordeel. En met kortingscode yakinikuXbbqnerds ook nog eens een stuk goedkoper.
The Bastard

Het goedkoopste merk dat wij als A-merk beschouwen is het Nederlandse merk The Bastard (voorheen Black Bastard). Een merk dat zoals de naam al doet vermoeden inzet op de stoere man. Ze zijn verkrijgbaar in verschillende modellen waaronder de mat zwarte urban, welke werkelijk een lust voor het oog is. Een Bastard misstaat daarmee in geen enkele stoere buitenkeuken.
Qua keramiek en garantie zit je bij The Bastard iets minder goed dan bij de duurdere A-merken en dat is dan ook waar het grootste verschil in zit. In plaats van levenslange garantie op al het keramiek, krijg je daar bij The Bastard 20 jaar garantie. Dat is natuurlijk nog steeds hartstikke lang en hoeft wat ons betreft geen dealbreaker te zijn. Wel blijkt uit ervaringen dat, net als bij Kamado Joe, de garantieafhandeling nog wel eens op zich kan laten wachten en dat ze nét iets minder coulant zijn. En ze doen hele misleidende garantieclaims waarover je hieronder meer leest.
Daartegenover staat wel de veel aantrekkelijkere prijs van The Bastard. Met een kleiner budget heb je toch een prachtige A-merk kamado in je achtertuin staan met 20 jaar garantie op de duurste en meest kwetsbare onderdelen. Ook nog eens van Nederlandse bodem.

Een zeer degelijke kamado van een Nederlands merk, met een stoere uitstraling. Een stuk betaalbaarder dan de overige A-merken, maar dit gaat wel ten koste van de service en garantie.

Belangrijk om te vermelden is dat wij regelmatig verhalen horen van mensen die denken dat de garantie van The Bastard zelfs beter is dan die van alle andere A-merken, en dat ze als enige een levenslange garantie op alles geven, en dus niet alleen op het keramiek. Niet alleen is levenslang wat ons betreft dus misleidend omdat dat in de kleine lettertjes bij The Bastard 20 jaar betekent, maar ook hebben we na uitgebreid onderzoek inderdaad kunnen bevestigen dat The Bastard zelf adverteert met claims zoals: “Levenslange garantie op alles”. Terwijl de 20 jaar garantie alleen geldt voor het keramiek, en er ook onderdelen zijn waarop ze slechts 5 jaar, 1 jaar of zelfs een halfjaar garantie geven.
We hebben The Bastard om een reactie op bovenstaande constateringen gevraagd, maar ondanks meerdere ontvangstbevestigingen hebben ze helaas niet willen reageren. Wel zien we dat ze de advertentie inmiddels offline hebben gehaald.
Welk budget merk kan ik het beste kiezen?
We begrijpen het helemaal als je niet gelijk duizenden euro’s wil uitgeven aan je nieuwe BBQ, zeker als het je eerste is. Ook met een kleiner budget kan je tegenwoordig hele mooie kamado’s kopen. De budget merken vliegen je de laatste jaren om de oren. Welke is nu het beste?
Grill Guru en Grizzly Grills

Hierin kunnen we kort en bondig zijn. Grill Guru en Grizzly Grills zijn wat ons betreft dé budget kamado merken vanwege de beste prijs-kwaliteitverhouding. Wij hebben het idee dat het in de basis gewoon dezelfde kamado’s zijn, met een net iets andere naam.
De kwaliteit is vrij goed, tijdens het barbecueën merk je geen heel groot verschil met de A-merken. Het zit hem vooral in de afwerkingen die net wat minder zijn. Qua garantie zit je met alle budget kamado’s, en dus ook met de Grill Guru en Inferno, wel een stuk minder. Het is natuurlijk niet voor niets dat ze geen langere garantie dan de wettelijke 2 jaar geven op het keramiek. Al kennen we veel gebruikers die al jaren lang zonder problemen plezier van hun Grill Guru of Inferno hebben.
Update: Sinds kort wordt de garantie op de Grill Guru en Grizzly Grills verlengd tot 20 jaar, maar dat geldt enkel voor de keramische buitenschil. Eigenlijk dezelfde constructie als bij Yakiniku en The Bastard. Om die reden adviseren we de Inferno niet meer, want daar is de garantie nog steeds 2 jaar.
Conclusie: welk merk kamado moet je kopen?
Na het vergelijken van alle relevante aspecten, kunnen we een duidelijke aanbeveling doen gebaseerd op jouw specifieke gebruiksprofiel:
Voor de beginnende kamado-gebruiker
Beste koop: Grill Guru Large (€650) Je krijgt een complete setup voor een fractie van de prijs van premium merken. Perfect om te ontdekken of het kamado-concept bij je past. Nadeel is de beperkte levensduur bij intensief gebruik.
Voor de prijsbewuste regelmatige BBQ’er
Beste koop: Yakiniku Large (€950) De beste prijs-kwaliteitverhouding in het A-segment, met als bonus de unieke chipfeeder. Je krijgt 20 jaar garantie op het buitenwerk en een complete set accessoires.
Voor de designbewuste urban BBQ’er
Beste koop: The Bastard Large Urban (€1200) Een stoere matzwarte verschijning die indruk maakt in elke buitenkeuken. Goede kwaliteit, al moet je rekening houden met iets beperktere garantievoorwaarden.
Voor de innovatieve BBQ-enthousiasteling
Beste koop: Kamado Joe Classic III (€1900) Met baanbrekende innovaties zoals het Air Lift-scharnier en het Divide & Conquer systeem, plus een uitgebreid accessoirepakket, biedt deze kamado enorm veel waarde. Je krijgt levenslange garantie op al het keramiek.
Voor de perfectionistische hobbykok
Beste koop: Big Green Egg Large (€1700 + €400 accessoires) De absolute top in kwaliteit, temperatuurstabiliteit en garantie. Een investering voor het leven die zijn waarde behoudt. Reken wel op extra kosten voor accessoires.
Voor de BBQ’er die voor grote groepen kookt
Beste koop: Primo Oval Large (€1800) De ovale vorm biedt tot 40% meer kookoppervlak dan ronde modellen van vergelijkbare grootte, ideaal voor cateraars of BBQ’ers die regelmatig voor grotere groepen koken.
Je kamado-keuze komt uiteindelijk neer op drie factoren: budget, gebruiksfrequentie en kookstijl. Met de informatie in dit artikel kun je nu een weloverwogen beslissing nemen die perfect past bij jouw specifieke situatie.
Ik mis in uw uitgebreide review de Weber Kamado Summit E6. Weber is toch een A-merk in de bbq-wereld! Hebt u hier ervaring mee? Ik ben benieuwd naar uw reactie.
Mvg, Flip Rothbarth
Hi Flip, bedankt voor je reactie. Weber is zeker een A-merk in de BBQ wereld. Met hun kamado’s zijn ze echter een hele vreemde eend in de bijt. Een veelgebruikte definitie van kamado is vaak: een keramische BBQ. De Weber Kamado Summit E6 die jij noemt is echter niet van keramiek, maar van staal gemaakt. Een enorm verschil. Wel heeft Weber met allerlei hele slimme foefjes hun stalen kamado zo weten te maken dat het heel erg lijkt op een keramische kamado.
Vanwege dit hele substantiële verschil, waarbij de basis (het materiaal) totaal anders is, vind ik dat we dit zeer uitgebreid moeten behandelen. Om de verschillen, voor- en nadelen goed duidelijk te maken, in plaats van dat lezers hierdoor denken dat het één van de vele keramische kamado’s is. Daarom zijn we met een artikel hierover bezig. Dit kost wat tijd, maar we gaan Weber zeker behandelen.
Hallo Tim, Wat een mooi en uitgebreid artikel! Ik kwam recent ook de Urban chef kamado tegen, heb jij hier ervaring mee? Zou jij deze adviseren of beter laten staan? Alvast bedankt en keep up the good work!
Hi Tim, bedankt voor je compliment! Helaas heb ik geen ervaring met de Urban Chef kamado van de Intratuin.
Ik heb al een aantal jaren de grill guru large en ben er zeer tevreden over prijs kwaliteit vind ik zeer goed de magrietschijf vind ik wat minder dus daar ga ik een andere op zetten maar verder is hij oke
Ik ben blij om te lezen dat jullie mening aansluit bij mijn eigen onderzoek destijds. Daarom heb ik de tweede generatie Yakiniku Large.
Deze heeft echter levenslange garantie op de (geglazuurde) keramiek wanneer je deze registreerd. Wellicht kan dat toegevoegd worden aan het artikel.
Hi Ferron, goed om te horen! Hoe denk je nu over je keuze, zou je opnieuw voor de Yakiniku Large kiezen?
We zijn ermee bekend dat ze adverteren met levenslange garantie, maar ze passen hetzelfde trucje toe als The Bastard zoals omschreven in de tweede alinea onder het kopje A-merken met 20 jaar garantie. In de kleine lettertjes staat dat ze met levenslang niet jouw leven lang bedoelen, maar de levensduur van een kamado. En dat is volgens hen 20 jaar. Wij vinden het erg jammer dat ze dit trucje toepassen, want 20 jaar is ook ongelooflijk lang en wat ons betreft een prima garantie, maar het zou transparanter zijn als ze dat gewoon 20 jaar noemen.
Hallo Tim,
Mee eens! Zou wel zo transparant zijn als ze het gewoon 20 jaar noemen. Dat is nog steeds veel. Daarnaast moeten ze eerst nog maar eens 20 jaar blijven bestaan. Die garantie heb je ook nergens behalve bij Green Egg misschien?
Ik ben nog steeds erg blij met de Yakiniku Large. Ik was mij er eigenlijk nieteens van bewust dat je Yakiniku als enige zo’n gat heeft voor het toevoegen van houtsnippers. Ik vind dat ideaal en gebruik het regelmatig.
Een iets beter schanier mechanisme zou fijn zijn en een betere margrietschijf, maar voor de prijs is het absoluut dikke prima.
De prijs kwaliteit is het beste zoals jullie al aangeven. En dat is precies de reden waarom ik toen voor de Yakiniku gekozen hebt. Destijds 1200 euro inclusief:
– Pizzasteen Large
– One Minute Lighter
– Wood Chipper
– ZakPremium houtskool van 10kg
– Pro-Set bestaande uit: 2 halve roosters, 2 halve plate setters en grill verhoger
Dat kost onderhand als 150 euro meer zie ik. Al zullen andere kamado’s ook niet goedkoper zijn geworden?
inmiddels een reactie van Boretti gehad op mijn vraag over de ceramica,
Boretti geeft 20 jaar garantie op het ceramiek behalve op de deflector plaatjes.
Wat vinden jullie van de Boretti ceramica?
Hi Bas, wij hebben zelf geen ervaring met de Boretti Ceramica. Hij ziet er heel leuk uit, maar wat mij wel direct opvalt is dat de luchtinlaat niet aan de voorkant, maar aan de zijkant zit. Dat lijkt mij verschrikkelijk onhandig. Verder lijkt er slechts 2 jaar garantie op het keramiek te zitten. In deze prijsklasse zou ik zelf absoluut voor de Yakiniku gaan.
Is er iets bekend over het merk MOOS?
“Maar bij de goedkopere modellen zit vaak enkel de wettelijke garantie van 2 jaar; gebeurt er iets na die 2 jaar dan zijn de kosten voor jezelf.” In Nederland geldt geen 2 jaar garantie, maar conformiteit. Zie artt. 7:17 en 7:18 bw
“De afgeleverde zaak moet aan de overeenkomst beantwoorden.” Een bbq koop je niet om elke twee jaar te vervangen. Dus na twee jaar is er zeker nog wel recht op garantie.
Hi David, hoe dat juridisch zit durf ik niet te zeggen. Wel zie ik in verschillende garantievoorwaarden 2 jaar staan, en zal het dus een flinke uitdaging worden om alsnog na die 2 jaar medewerking te krijgen.
Jullie stelling tav de garantie van de Bastard klopt niet. Er staat in de voorwaarden:
“Een The Bastard keramisch kooktoestel (XL, Large, Medium, Compact, Small) kent een levenslange garantie op productie- en fabricagefouten van de keramische dome (deksel), de keramische base (onderkant), de vuurkorf (vuurbox) en de binnenring (vuurring). Onder levenslange garantie wordt verstaan een periode van 20 jaar.”
https://assets2.brandfolder.io/bf-boulder-prod/8h5fcnkbswhh9w99tmfkg6g/v/1036941156/original/Fabrieksgarantievoorwaarden%20The%20Bastard_NL%20-%202022.pdf
Hi André, bedankt voor je reactie. Het klopt helemaal wat je zegt over de garantie, maar dat is ook precies wat ik in het artikel aangeef. Ik zal de ietwat misleidende truc van ze -dat ze het levenslang noemen terwijl het 20 jaar is- voor de duidelijkheid wel explicieter benoemen.
Ik mis ook een beetje monolith op de lijst. En ik vroeg mezelf hoe dat komt?
Groetjes
Hi Maikel, we zijn begonnen met de in onze ogen meest interessante merken. Waarmee ik absoluut niet wil zeggen dat de Monolith niet interessant is. Sterker nog, waarschijnlijk zal hij binnenkort aan dit artikel worden toegevoegd. Maar voordat we dat doen, zorgen we ervoor dat we hem zelf goed genoeg kennen en getest hebben. Zodat we echt een goed oordeel kunnen vellen, en niet de verkoopafdeling napraten.
Zelf ben ik een trotse én zeer tevreden eigenaar/gebruiker van een Monolith Classic, de meest verkochte kamado in thuisland Duitsland. Absoluut goed gefabriceerd en een bijzonder goede prijs/kwaliteit verhouding. Diverse onafhankelijke reviews bewijzen dat dit merk zeker tot de top behoort.
Dank voor je reactie. Loop eens een Welkoop binnen en check ze zelf. Ben benieuwd wat je er dan van vind!
Ik mis toch een nuance. De Grizzly Grill is degene in het midden. Aanzienlijk beter dan de Inferno en Guru, met ook 10 jaar garantie. Tussen de Basterd en Grizzly is qua degelijkheid weinig verschil. Ook qua prijs is de Grizzly wel flink prijziger dan de goedkoopste. Jammer dat hij in de ondermoot verdwijnt zo. Wat mij befreft heeft deze een eigen plekje als beste kwaliteit voor je geld. Hij kost de helft van een green egg en bijna 2 x zoveel als de Inferno en de Guru.
Hi Jethro,
Bedankt voor het delen van jouw invalshoek!
Helaas gaf de fabrikant niet thuis op onze vragen over de verschillen tussen de verschillende merken die van dezelfde fabrikant komen. Wij hebben geen noemenswaardige verschillen tussen de nieuwste Grizzly Grill en Grill Guru kunnen ontdekken.
Toch zal ik hier naar aanleiding van jouw bericht nogmaals achteraan gaan bij de fabrikant. Wordt vervolgd!
Dank voor je reactie. Loop eens een Welkoop binnen en check ze zelf. Ben benieuwd wat je er dan van vind!