Winter BBQ? Ondanks dat het nog even duurt, hier geven wij enkele tips voor jouw winter barbecue. Een winter BBQ is door veel mensen al een bekende manier van barbecueën en we komen het steeds vaker tegen in Nederland. Een winter barbecue is wel heel anders dan barbecueën in de zomer, zo heb je te maken met andere temperaturen die grote invloed hebben op het barbecueën.
Kleed je warm aan
Trek warme kleding aan, vooral als je een tijdje buiten wilt blijven omdat buiten alles te doen is. Zorg wel dat je kleding aan trekt wat niet snel vlam vat mocht je bij een vuurkorf of een bbq staan. Denk aan een wollen trui of een sjaal wat door vonken al snel kan gaan branden.
Maak gebruik van speciale handschoenen die gemaakt zijn om mee te barbecueën. Napoleon heeft zeer goede handschoenen en ook nog eens fijn in gebruik. Een regendichte jas is fijn maar zorg ervoor dat je een leren schort hierover draagt als je bij de barbecue staat.
De grond is koud en trekt uiteindelijk door de schoenen heen, zorg dus altijd voor extra dikke sokken als reserve.
De barbecue en veiligheid
Plaats de barbecue ondanks de kou niet binnen in bijvoorbeeld een tuinhuisje, overkapping (die aan alle kanten dicht zit) of binnen in huis of de garage (ja, er zijn er al veel die dit geprobeerd hebben). Zorg ervoor dat de barbecue buiten staat maar wel uit de wind, dit kan anders effect hebben op de keteltemperatuur. Naast een barbecue zetten wij de vuurkorf aan en in combinatie met een ijskoud biertje werkt dit prima tegen de kou.
Wanneer het sneeuwt is het verstandig om je barbecue plek en looproute sneeuwvrij te maken. Volgens mij hoeven wij niet uit te leggen welke manieren hiervoor zijn.
Invloed van de winter
Houd rekening met een langere garingstijd, vooral bij low and slow kan het langer duren. Maak gebruik van een extra temperatuurmeter die je op het rooster bevestigt. Zo hoef je niet elke keer naar buiten te lopen of bij de vuurkorf weg om de keteltemperatuur te checken.
Vul tijdig je kolen, briketten of hout toe aan de barbecue of grill, door de kou kan het wat langer duren voordat deze op temperatuur zijn en vlam vatten. Je zou ook een vuurkorf kunnen gebruiken en de kolen/hout overscheppen naar je barbecue of grill. Verbruik je normaal een halve zak briketten? In de winter verbruik je een kwart meer brandstof dan in de zomer of herfst. Bezuinig dus niet op wat extra voorraad brandstof, het zou zonde zijn als je een half gaar stuk vlees als eindresultaat hebt.
Verwarm je borden, kommen en bestek voor. Wanneer het buiten rond het vriespunt is dan zal je service ook snel koud worden. Zorg voor dat ze verwarmd zijn door bijvoorbeeld een koelbox met warme flessen water erin te gebruiken.
Bij de Napoleon Kettle Pro heb je een gietijzeren rooster, maak hier gebruik van want deze houd de warmte langer vast. Gietijzeren roosters zijn bij andere merken ook verkrijgbaar, zie hiervoor webshops of kijk op de website van jouw merk bbq.
Welke BBQ ga je gebruiken? Want niet elke bbq is geschikt voor een winter bbq. Een deksel is voor in de winter wel een vereiste, denk aan de Napoleon Kettle pro, Weber touch, kamado of andere soorten bbq’s. Voor een goed assortiment aan barbecues kan je bij Fonteyn in Uddel kijken waar wij al onze barbecue’s vandaan hebben.
Plan B
Zorg voor een plan B, Denk aan extra warme kleding, party tent i.v.m sneeuw en wind. Zo kan je altijd als nood de barbecue onder de party tent zetten en warm binnen zitten. Uiteraard is het laatste geen optie want dan kan je net zo goed een gourmet avondje houden.
Aankleding
Laat je inspireren door de winter/kerst, het is sneller donker dus denk aan sfeerverlichting en andere soorten decoraties.
Denk aan een vuurkorf, vuurfakkels of kerstlampen, zo zijn er nog tal van andere ideeën om uit te voeren.
Wat maak je klaar tijdens een winter bbq?
Hier enkele inspiraties voor een onvergetelijke winter bbq:
Tussendoortjes/snacks
- Atomic buffalo
- Texas Twinkies
- Pompoen Soep (Erwtensoep is ook een prima idee)
- MOINKballs
Low and slow/grill gerechten
- Broodje Pulled Pork
- Espresso Chocolade Spareribs
- Sloppy Joey
- Beenham honing mosterd
- Gevulde witlof
- Pulled Beef
Drinken
- Eggnog
- Gluhwein
- Hertog Jan Grand Prestige
- SNAB Ijsbok
- Warme chocomelk met likeur
PRAAT MEE OVER DIT BERICHT